Підприємцям не вдалося реалізувати схему по стягненню мільйона з макарівських даішників
31.03.2014   //  

Суд відмовився стягнути з Макарівського районного відділу ГУ МВС України у Київській області 1,05 млн грн. упущеної вигоди. Про це свідчить постанова Київського апеляційного господарського суду від 11 березня.

Стягнути ці гроші з міліціонерів вимагала громадська організація інвалідів «Реабілітаційний центр «Довіра».

Центр заявив, що 1 квітня 2013 року підприємство «Макарівська пересувна механізована колона №11» («МПМК») передало йому в оренду на два роки нежитлову будівлю контори  загальною  площею  97,4 кв м у  смт. Макарів, вул. Дорожна, 11. Орендна плата – 8377 грн. на місяць.

Після підписання договору Центр виявив, що будівлю займає ВДАІ Макарівського райвідділу. Начальник ВДАІ пояснив, що вони раніше досягнули з «МПМК» усної згоди щодо перебування у приміщенні.

Центр звернувся до суду з вимогою отримати доступ до приміщень. При цьому «МПМК», якому приміщення належить на праві приватної власності, переуступило громадській організації право вимагати від міліції упущену вигоду за безпідставне користування будівлею у період 2003-2012 рр. та з січня по травень 2013 року.

Суди відмовилися задовольняти цей позов. Вони вказали, що договір оренди не набув чинності, оскільки громадська організація фактично не прийняла їх за відповідним актом. Крім того, суд не отримав доказів сплати орендної плати.

Вимогу стягнути 1,05 млн грн. упущеної вигоди суд назвав необґрунтованою: не доведена наявність шкоди саме на таку суму, відсутній причинно-наслідковий зв’язок між зайняттям міліцією будівлі та не отриманим прибутком.

Засновником дочірнього підприємства «Макарівська пересувна механізована колона №11» є ТОВ «Київхолод», засновником якого значиться Катерина Сподін, а директором – Сергій Балай.

Двоє останніх є засновниками громадської організації інвалідів «Реабілітаційний центр «Довіра». Також до складу засновників ГО входить Юрій Маківський, син якого Олександр Маківський керує «Макарівською ПМК №11».