Швидкий розпил-2
28.03.2014   //  

shvydНовий скандал навколо мільярдної закупівлі «швидких» Міністерством охорони здоров’я. Ціну на медичне обладнання завищили у сім(!) разів. Карна справа вже є.

Компанія «Практика», яку Міністерство охорони здоров’я минулого року обрало постачальником автомобілів швидкої допомоги на 714 млн грн., намагалась ввезти в Україну обладнання для цих автомобілів по завищених цінах. Про це свідчить лист Міністерства доходів, опублікований у Фейсбуці депутатом Київради Олексієм Давиденко («УДАР»).

Як повідомляють митники, 18 березня «НВО «Практика» намагалось ввезти через Ягодинську митницю медичне устаткування вартістю 4,07 млн євро. Згідно до поданих документів, відправником була швейцарська фірма «Enterprises medicales gray s.a.» (Женева).

Однак подані на розмитнення документи виявились «завідомо підробленими».

«Під час проходження митних формальностей та огляду вантажу працівниками митниці виявлено документи, відповідно до яких відправником даного товару є компанія «Philips medical syst Nederland b.v.» (Ейндховен, Голландія) на адресу російського підприємства «EMG» (Москва), а також вказана вартість 613 тис 703 євро. Таким чином, в результаті умисних дій службовими особами ПрАТ «НВО «Практика» умисно безпідставно завищено митну вартість медичного обладнання, що постачається за бюджетні кошти на адресу Міністерства охорони здоров’я, у більш ніж 7 разів та вчинено замах на їх заволодіння в особливо великих розмірах», – повідомляє Міндходів.

Відтак слідче управління фінансових розслідувань ГУ Міндоходів у Волинській області почало досудове розслідування по кримінальному провадженню, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.2 ст.15, ч.5 ст. 191, ч.1 ст.366 ККУ.

999814_616353771773009_1632145774_n 10154492_616353751773011_587592242_n

Окрім цього Міндоходів повідомило всі інші митниці України про намір посадових осіб «Практики» ввезти медичне устаткування на територію України через інші пункти пропуску. Відмічається, що при цьому фірма може подавати з завідомо неправдивою інформацією про відправника і вартість товару.

Це повідомлення Міндоходів було розіслано по митницям 22 березня. Карна справа була порушена 20 березня. Тобто Міністерство охорони здоров’я вже мало б взяти свого постачальника за жабри з вимогою перегляду, або навіть повного розірвання контракту.

Натомість Олексій Давиденко повідомив, що керівництво МОЗу 24 березня «без зайвого розголосу почало швидко приймати “швидкі” фірми Практика, які фактично є речовими доказами злочину».

Цинізм ситуації у тому, що тендер на постачання швидких проводило МОЗ під керівництвом Раїси Богатирьової, яка разом з Януковичем потрапила під санкції Євросоюзу. А заплющує очі на злочин і приймає автомобілі міністерство вже під керівництвом Олега Мусія, який на Майдані рятував життя українців, що боролися проти злочинного режиму Януковича і тої таки Богатирьової.

Отже наразі маємо наступну картину:

  • МОЗ замовило «Практиці» швидкі по 650 тис грн. за штуку.
  • Вартість самих автомобілів Peugeot становить 190 тис грн., повідомляли «Наші Гроші»,
  • Вартість медичного устаткування становить близько 110 тис грн. і ще 290 тис грн. коштує встановлення цього устаткування на французькі автівки. Про це повідомляло TVi.
  • Вартість частини медичного устаткування завищена у сім разів, повідомляють митники.
  • Завищувала ціни фірма «Практика» Олега Висоцького. За даними голови правління «Центру протидії корупції» Віталія Шабуніна, підряд на «швидкі» для МОЗу міг стати для Висоцького винагородою за попередню співпрацю з сімейством Януковичів.
Власник фірми "Практика" Олег Висоцький і Вііктор Янукович- молодший.

Власник фірми “Практика” Олег Висоцький і Вііктор Янукович- молодший.

Тепер залишається, щоб слідчі розібрались скільки пиляли на встановленні обладнання. Бо ці роботи коштують половину від усієї вартості «швидкої», і дорожче від самого мікроавтобусу.

Також звертаємо увагу на те, що не «Практикою» єдиною. Ця фірма отримала хоч і левову частку замовлення МОЗ, однак не все. Ще близько 200 млн грн. отримали ІП «АІС-Столиця» нардепа від Партії регіонів Дмитра Святаша і ТОВ «Ілатанмед» Ольги Писаної. Це бухгалтерка фірми «Крас», яка разом з фірмою «Горал» із групи Фісталів була постачальниками «швидких» на 200 млн грн. для МОЗ у 2011 році. Тоді фірми зірвали строки поставки і виявилось, що автівки не були начинені усім необхідним медичним обладнанням. А щоб не платити штрафи за недостачу «Крас» і «Горал» було тупо ліквідовано під час тягучих судів з МОЗом.

Тож слідчим є привід одним махом ще кількох побівахом. Щоб двічі не вставати.

Юрій Ніколов, «Наші Гроші»