Міноборони стягнуло з фірми «регіонала» півмільйона пені за недопоставки палива
28.03.2014   //  

Суд стягнув з ТОВ «Екоойл» на користь Міністерства оборони 477 тис грн. пені за прострочення постачання палива у 2012 році. Про це свідчить рішення Господарського суду Донецької області від 11 березня.

Тоді Міноборони закупило у «Екоойлу» понад 4 тис т бензину на суму 60,23 млн грн., і понад 6 тис т палива для реактивних двигунів  на суму 95,62 млн грн.

Цю продукцію фірма мала поставити військовим до 20 грудня 2012 року. Однак свої зобов’язання вона виконала не повністю: недопоставила бензину на 24,44 млн грн. та палива для реактивних двигунів на 22,04 млн грн.

«Екоойл» переконує, що неповна поставка сталася виключно з вини Міноборони, оскільки станом на 18 грудня 2012 року Міноборони заборгувало фірмі 210,75 млн грн., у тому числі 17,93 млн грн. за поставку бензину і 72,98 млн грн. за паливо для реактивних двигунів.

Однак суд заперечення фірми залишив поза увагою. Він вказав на факт прострочення поставки товару. Фірма за договором зобов’язана була своєчасно поставити товар. А «питання про причини і наслідки несвоєчасних розрахунків… не є предметом даного спору».

Суд зазначив, що відповідно до Цивільного кодексу, відсутність у фірми необхідних коштів для поставки продукції не є підставою для звільнення її від сплати пені за порушення зобов’язання.

Нагадаємо, у грудні 2013 року суд стягнув з Міноборони 35,42 млн грн. заборгованості на користь ТОВ «Екоойл» за поставку палива у 2012 році.

До складу засновників донецького ТОВ «Екоойл» входять Сергій Тронь, Роман Аркалаєв та Нуруліслам Аркаллаєв, народний депутат від Партії регіонів, авторитетний бізнесмен та президент Федерації дзюдо Донецької області. Директором фірми є Денис Волобуєв.

Компанія «Екоойл» почала вигравати державні тендери в серпні 2011 року. З того часу фірма отримала підряди Міноборони та «Укрзалізниці» на постачання палива на загальну суму 2,37 млрд грн. Останній найбільший підряд від «Укрзалізничпостача» на суму 1,31 млрд грн. «Екоойл» отримав у січні цього року.