Екс-директор облавтодору має повернути 20 мільйонів, які він «подарував» київським бізнесменам
28.03.2014   //  

Суд стягнув з екс-очільника «Черкаського облавтодору» на користь підприємства 19,75 млн грн. шкоди. Про це свідчить постанова Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 19 березня.

Анатолій Кравчук займав посаду директора «Черкаського облавтодору» з вересня 2003 року по квітень 2006 року.

У липні-жовтні 2004 року він уклав з ТОВ «Пронта Сервіс» та підприємством «Укрінвопромінвест» договори на виконання топографо-геодезичних та картографічних робіт, а також на проведення обстеження системи управління охороною праці та оцінки протипожежного стану.

У результаті фірми вказані роботи не виконали, але оскільки директор підробив необхідні документи, то вони безпідставно отримали 19,75 млн грн.

У 2012 році Кравчук був засуджений до трьох років позбавлення волі з позбавленням права займати посади. Але від виконання покарання він був звільнений.

Згідно з ч. 1 ст. 134 Кодексу законів про працю, працівники несуть повну матеріальну відповідальність у повному розмірі шкоди, заподіяної з їх вини підприємству.

А із роз’яснень постанови Пленуму Верховного суду 1992 року вбачається, що відшкодування шкоди провадиться незалежно від притягнення працівника до дисциплінарної, адміністративної чи кримінальної відповідальності за дії, якими заподіяна шкода підприємству.

Таким чином суд зобов’язав Кравчука повернути облавтодору завдану матеріальну шкоду в сумі 19,75 млн грн. Рішення Вищого спецсуду оскарженню не підлягає.

Засновниками столичного ТОВ «Пронта Сервіс» є Вячеслав Калашніков та Інна Арістова.

У свою чергу «Укрінвопромінвест» заснований Київським міським відділенням «Української спілки інвалідів – УСІ». Статутні капітали цих організацій становлять 0 грн.

Директором «Укрінвопромінвесту», що з вересня 2004 року перебуває у стані ліквідації, є Руслан Рейдель.

Керівником «Української спілки інвалідів – УСІ» є Володимир Гордовенко. Членом президії організації є Юрій Крикунов. Колишній «нашоукраїнець», у 2012 році він увійшов до партії «УДАР» Віталія Кличка.

У листопаді минулого року суд стягнув з «Укрінвопромінвеста» 18,6 млн грн. на користь «Південно-Західної залізниці» за роботи, які підприємство не виконало.

За даними СБУ, у 2004 році «Укрзалізниця» та 27 регіональних дочірніх підприємств «Укравтодору» уклали ряд договорів «з певними столичними комерційними підприємствами», у т.ч. і з «Укрінвопромінвестом», на виконання аерофотознімальних робіт, проведення оцінки протипожежного стану об’єктів та аудиту системи охорони праці на загальну суму понад 270 млн грн. Однак, роботи за договорами практично не виконувались.