Партнер «горілчаника» Захарченка претендує на чверть мільярда Міноборони за паливо
26.03.2014   //  

Міністерство оборони України  20 березня оголосило тендер на закупівлю палива для реактивних двигунів. Про це повідомляється у «Віснику державних закупівель».

Замовляють 13 тис т палива для реактивних двигунів ТС-1 або паливо для реактивних двигунів РТ.

До кінця березня паливо мають доставити у військові частини в Миколаївській, Запорізькій, Донецькій, Київській, Полтавській, Житомирській, Хмельницькій, Рівненській та Львівській областях, а також в Бориспіль, Вінницю, Івано-Франківськ та Луцьк.

Загальна очікувана вартість закупівлі складає 221 млн грн.

Тендер проводять за неконкурентною процедурою «закупівля у одного учасника» у зв’язку ситуацією що склалася в Україні через події, які відбуваються в АР Крим. Йдеться про нагальну потребу доукомплектування військових частин технікою, приведенню їх у бойову готовність, виводу у місця проведення навчань та проведення бойового злагодження частин і підрозділів Збройних Сил України.

Окремо в обґрунтування зазначено, що ситуація з забезпеченням пальним у Збройних Силах України критична.

Поки що на тендер зареєстровані пропозиції  від трьох фірм:

  • ТОВ «Елейн», власниками якої є  Сергій Кіслих та Олександр Ступак, відомий як власник фірми «Ректан», що займається харчуванням дітей-чорнобильців на підряді у Мінсоцполітики. Вигравати тендери на постачання палива фірма почала влітку минулого року, за цей час отримала замовлень на 62,31 млн грн. (без урахування поточного тендеру), усі від Міноборони або ДСП «Чорнобильський спецкомбінат». Олександр Ступак також відомий як партнер по ТОВ «Грандвуд інвест» Олексія Чеботарьова, близького до екс-голови МВС Віталія Захарченка. Чеботарьова вважають одним з головних гравців нелегального ринку горілки.
  • ТОВ «Альфа», фірма зареєстрована у Києві, власниками є Сергі Дячук і Віктор Барабаш з Шепетівки (Хмельницька обл.).
  • ТОВ «Авто Сіті Сервіс» (колишній «Онікс Союз») донеччанина Геннадія Частякова.

За даними «ВДЗ», останні дві фірми раніше паливних тендерів не вигравали.

Нагадаємо, 8-15 березня Міноборони за результатами тендерів акцептувало пропозиції на постачання палива для армії на загальну суму 369,38 млн грн. Половина замовлення – 187,73 млн грн. на дизель, бензин та паливо для реактивних двигунів ТС-1 – припало на ПАТ «Укртатнафта», яке належить структурам губернатора Дніпропетровської області Ігоря Коломойського. Кілька тижнів тому заступник Коломойського Борис Філатов повідомив, що Коломойський з особистих грошей оплатив паливо для військових частин Південного оперативного командування. За даними керівника Дніпропетровського штабу нацзахисту Юрія Берези, військові частини Дніпропетровщини і Херсонщини були забезпечені паливом Коломойського на 100%, Південного командування – на 50%.