Родичка допомагає екс-начальнику львівського Держкомзему у махінаціях із землею на Волині
21.03.2014   //  

Волинська прокуратура домоглася передачі на новий розгляд справи про повернення Регіональному відділенню Фонду держмайна у Волинській області державного майна і стягнення з ПП «Ніксервіс» 1,47 млн грн. неустойки. Про це свідчить постанова суду від 17 березня цього року.

Восени 2008 року Фонд держмайна продав ПП «Ніксервіс» групу будівель колишнього військового містечка №42 разом із земельною ділянкою у с.Лище, на вул. Селекційній, 8. Ціна угоди склала 7,36 млн грн., з яких 750 тис грн. вартість ділянки і 6,61 млн грн. – вартість нерухомості.

Однак фірма повністю цю суму так і не оплатила. Станом на березень 2009 року борг становив: 4,91 млн грн. – за нерухомість, 556 тис грн. – за землю, і ще 259 тис грн. за охорону об’єкта.

ФДМУ добився стягнення цієї заборгованості через суд. Був виданий наказ, який виконавча служба повернула ФДМУ у жовтні 2012 року без виконання із поясненням, що у ПП «Ніксервіс» не знайшли майно, яке можна було стягнути.

Між тим у 2009 році ФДМУ звернувся до суду з вимогою скасувати продаж ділянки «Ніксервісу» і стягнути з фірми 1,47 млн грн. неустойки, як це було передбачено договором.

Суди перших двох інстанцій повністю задовольнили позов Фонду держймана, повернувши йому землю і змусивши фірму сплатити гроші. Однак ВГСУ ці рішення скасував і відправив справу на новий розгляд, оскільки про захист своїх прав заявила мешканка Брюховичів (передмістя Львова) Оксана Лавейкіна.

Вона повідомила суду, що у 2008 році домовилася з ПП «Ніксервіс» разом побудувати житловий будинок на вул. Селекційній, 8 у с. Лище Луцького району. Вона заявляє, що вклала у це 100 тис євро, розраховуючи отримати 40% загальної площі в житловій забудові.

При новому розгляді госпсуд вказав, що договір про спільну діяльність між Лавейкіною і «Ніксервісом» не є перешкодою для розірвання договору купівл-продажу майна. У свою чергу Лавейкіна може в судовому порядку вимагати відшкодування збитків безпосередньо від ПП «Ніксервіс».

Втім, апеляційний суд це рішення скасував і взагалі припинив провадження по справі, оскільки Лавейкіна є учасником цивільних відносин і розгляд таких справ не підлягає вирішенню в господарських судах.

Однак ВГСУ вказав, що апеляційний суд не мав правових підстав скасовувати рішення госпсуду, який правомірно скасував продаж державного майна «Ніксервісу» і стягнув неустойку. Як зазначив ВГСУ, апеляційний суд безпідставно залучив Лавейкіну в якості відповідача по цій справі, оскільки вона не перебуває у відносинах з ФДМУ і не має перед ним ніяких обов’язків.

Засновником і директором луцького ПП «Ніксервіс» є екс-начальник обласного управління земельних ресурсів у Львівській області Михайло Лавейкін.

У березні 2012 року він був затриманий за звинуваченням у заволодінні чужими коштами у розмірі 1,5 млн грн. Через місяць його відпустили на підписку про невиїзд.