«Центренерго» не змогло купити у донецьких вугілля на 4 мільярди вдвічі дорожче від державного
13.03.2014   //  

ПАТ «Центренерго» 5 березня відмінило тендер на постачання 4 млн тонн вугілля у 2014 році, бо отримало лише одну пропозицію від учасника торгів. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

«Центренерго» планувало витратити на вугілля 3,96 млн грн. Єдиним учасником торгів було донецьке ТОВ «ЄТК Україна», однак ціну пропозиції не оприлюднено.

Засновником «ЄТК Україна» зі статутним капіталом 40 тис грн. є британська фірма “Вест Юропеан інвестмент компані лімітед” (Лондон). Директором української фірми є донеччанин Андрій Жук.

Це вже друга відміна вугільного тендеру «Центренерго» за останні місяці. 30 грудня було відмінено закупівлю, оскільки тоді ціна найбільш вигідної пропозиції перевищила суму 3,88 млрд грн., передбачену замовником на фінансування закупівлі. Найвигіднішою тоді була заявка вартістю 4,26 млрд грн. від донецького ТОВ «Укрвостокснабжение», пов’язаного з оточенням тодішнього міністра економіки Ігоря Прасолова.

На обох тендерах «Центренерго» планувало закупити вугілля по ціні майже 1 тис грн./т.

Разом з тим, за даними Міністерства енергетики та вуглепрому, у лютому 2014 року 1 тонна товарної вугільної продукції, виробленої державними підприємствами, реалізовувалась за середньою ціною 484,0 грн., тобто вдвічі дешевше від очікуваної вартості вугілля для «Центренерго».

За січень-лютий 2014 року працівникам підвідомчих вугледобувних підприємств нараховано 1529,9 млн. грн. заробітної плати.