Бюджет при Януковичу втрачав понад 130 мільярдів за рік від контрабанди і податкових майданчиків
02.03.2014   //  

Через так звані «податкові майданчики» бюджет щороку недораховується 100 млрд грн. Цей механізм дає можливість не платити державі ПДВ і податок на прибуток, але при цьому обготівковувати гроші. Про це пише Юлія Мостова у «Дзеркалі тижня».

Майданчик може продати на підприємство все що завгодно, від послуг до обладнання. Підприємство за майданчик і від імені майданчика саме оформляє потрібні документи, майданчик їх підписує, реєструє в єдиному реєстрі, відображає в додатку 5 декларації з ПДВ. Після цього підприємство до 20-го числа місяця, наступного за звітним, сплачує на розрахунковий рахунок майданчика 11,5% комісії від загальної суми виписаних документів. Надалі решту суми підприємство може обготівкувати перерахуванням на розрахунковий рахунок майданчика. Таким чином, підприємство може створити собі який завгодно податковий кредит із ПДВ і валові витрати, заплативши при цьому 11,5% комісії. При зіставленні додатка 5 із декларацією з ПДВ і під час податкової перевірки в підприємства не буде жодних проблем із підтвердженням витрат, оскільки список усіх майданчиків є в кожній податковій (податківці їх називають «фінансові партнери»).

Приклад. Підприємство, за підсумками декларації з ПДВ, має сплатити в бюджет 100 тис. грн. За підсумками декларації з прибутку, підприємство має заплатити в бюджет 200 тис. грн. Таку суму підприємство не готове платити і звертається до послуг майданчика.

Майданчик виписує на підприємство акт виконаних робіт із маркетингових послуг на
500 тис. грн, у т.ч. ПДВ 83,33 тис. грн. Підприємство платить на майданчик 57,5 тис. грн (500 тис. х 11,5%). У результаті, підприємство має заплатити в бюджет ПДВ уже на суму 16,67 тис. грн (100 — 83,33), а податку на прибуток — 120,8 тис. грн (200 — (500/1,2 х 19%). Тобто підприємство заощадило 105,03 тис. грн (100 + 200 — 57,5 — 16,67 — 120,8).

Надалі будь-коли підприємство може доперерахувати на розрахунковий рахунок майданчика решту суми й отримати її вже у вигляді готівки.

Окрім цього минулого року втрати бюджету від контрабанди бензину і нафтопродуктів становили 7 млрд грн. без врахування втрат через недотриманий податок на прибуток.

Втрати від контрабанди через так звану «зеленку» оцінюються у 30 млрд грн. на рік.

«Якби жителі Придністров’я з’їли, випили й викурили все те, що оформляється в українських портах як транзит через територію України з кінцевим пунктом у Придністров’ї, то наслідки були б як після вибуху нейтронної бомби. Однак переважна більшість усіх цих корисних і шкідливих товарів повертається в Україну й успішно реалізується на вітчизняному ринку без сплати жодних податків. Російська діра і білоруська дірочка, безумовно, теж наявні в розкладах. Але придністровська супердіра — завдання №1», – пише Мостова.