«Танталіт» Януковича причетний до вертодрому і дата-центру «Парковий» поряд з Верховною Радою
25.02.2014   //  

Компанія «Танталіт», на землі якої зведено резиденцію «Межигір’я» Віктора Януковича, причетна до будівництва вертодрому та дата-центру на Парковій дорозі поряд з Верховною Радою. Про це свідчать документи, знайдені активістами у «Межигір’ї» 22 лютого після втечі Віктора Януковича.

2014-02-23 21.21.44 2014-02-23 21.21.49

У службовій записці від 1 лютого 2011 року директор девелоперської компанії «АВК» інформує керівників ТОВ «Танталіт» Павла Литовченка і ТОВ «Амадеус ко» Олександра Хомяка про необхідність виплатити 12,50 млн грн. компанії «Основа-Солсіф» у якості авансу на будівництво об’єктів в районі Паркової дороги.

8 лютого 2011 року компанія «Основа-Солсіф» також надіслала Литовченку і Хомяку доповідну, у якій обґрунтовує необхідність виплатити їй 3 млн грн. боргу за вже виконані роботи і перерахувати авансові платежі у розмірі 7,5 млн грн.

Нагадаємо, у 2012 році на Парковій дорозі було відкрито вертодром, який планували використовувати для перельотів Віктора Януковича. Однак охорона президента забракувала цей маршрут і будівля за цим призначенням не використовувалась. Замовником будівництва було ТОВ «Амадеус ко», генпідрядником будівельних робіт – «Основа-Солсіф».

Згодом у приміщеннях вертодрому обладнали один з найбільших в Україні дата-центрів «Парковий», яким належить ТОВ «Анте медіам». Ця фірма належить «Амадеус ко», яке у свою чергу засновано Олександром Хом’яком та британською фірмою «Файнроуд Бізнес Пов» (Fineroad Business Llp). Засновниками британської фірми є белізьські офшори «Ireland & Overseas Acquisitions» і «Milltown Corporate Services». Ці ж офшорки заснували і фірму «Highway Investment Processing», яка у 2011 році продала «Чорноморнафтогазу» першу бурову установку.

Наразі відомо, що «Укрпошта» замовила на 2014 рік послуги дата-центру «Парковий» на 17,09 млн грн.