«Віджаті» у попередників 3 гектари у Пущі-Водиці суд передав фірмі «регіонала»
24.02.2014   //  

Суд залишив санаторій ім. 1 Травня, який займає 2,7 га і розташований по вул. 9 лінія в Пуща-Водиці міста Києва, у власності ТОВ «Виробничо-побутовий комплекс «Зоряний» після того, як там змінились власники. Про це свідчить постанова Вищого господарського суду України від 11 лютого цього року.

У 2010 році госпсуд міста Києва визнав продаж санаторію у 1993 році фірмі «ВПК «Зоряний» недійсним. Суд послався на постанову Ради Міністрів УРСР від 1960 року, якою санаторій був переданий профспілкам у відання, а не у власність. Відтак, санаторій ім. 1 Травня є державною власністю і «Укрпрофоздоровниця» не мала права без згоди ФДМУ продавати його. Фірма купила санаторій за 30 млн карбованців.

Восени 2012 року фірма звернулася до суду з проханням переглянути рішення за нововиявленими обставинами. ВПК «Зоряний» послався на рішення виконкому Київради 1955 і 1989 років, якими за санаторієм було закріплено ділянку площею близько 2,7 га разом з існуючими будівлями і спорудами.

Прокуратура проти цих доказів заперечила. Вона наголошувала, що ці рішення виконкому не можуть вважатись нововиявленою обставиною, оскільки в них зазначається лише про відведення земельної ділянки тодішньому будинку відпочинку ім. Красіна. У свою чергу фірма доводила, що ці рішення підтверджують той факт, що і до 1960 року, і після нього майно санаторію належало профспілкам.

У 2013 році госпсуд дійшов висновку, що майно санаторію не перебувало у державній власності, а було власністю профспілок, і скасував рішення госпсуду 2010 року, яким продаж санаторію був визнаний недійсним. ВГСУ у лютому цього року залишив це рішення без змін.

Нинішніми засновниками ТОВ «ВПК «Зоряний» є Володимир Лащук, Юрій Рубцов, Ростислав Рустемович Ахметов, депутат Київської облради від ПР перший заступник мера Ірпеня Ігор Борзило і Лариса Григорович.

Лащук був директором і засновником цієї фірми від самого заснування. У 2010-му він балотувався у депутати Солом’янської районної у м. Києві ради за списками «Батьківщини».

Нагадаємо, за даними прокуратури, екс-керівник «Укрпрофоздоровниці», який продав санаторій ім. 1 Травня, станом на 2011 рік перебував у розшуку. Зокрема, за звинуваченням у самозбагаченні за рахунок профспілкових коштів: він купив у приватного підприємства за 8,5 млн грн. акції, які реально коштували всього 65 тис грн.