Місця, де лежать гроші на ремонт Майдану
23.02.2014   //  

sotn«Наші Гроші» знайшли кілька нещодавно оголошених тендерів і кілька потужних оборудок, грошей з яких цілком вистачить на повернення центру Києва до нормального стану.

Володимир Макеєнко, ледве ставши головою Київської міськдержадміністрації, запропонував дуже слизький шлях до облагородження Хрещатику, Майдана та Грушевського.

«У нас черга з бажаючих відремонтувати ці вулиці на спонсорських принципах», – сказав градоначальник, маючи на увазі «банкірів, представників крупного бізнесу, страхові компанії».

Володимир Макеєнко з початку 90-х знаходиться у парламенті, його «Укргазпромбанк» виконував значну роль у розрахунках за газ часів «Ітери». Тому у нього безсумнівно є значний багаж бізнес-зв’язків.

Однак «Нашим Грошам» дуже не подобається такий шлях, оскільки в українських пампасах він завжди приводить до одного: «Я дам тобі плитки для Хрещатика на мільйон, а ти мені –безкоштовну земельну ділянку гектарів на 20». Як варіант: даєш гроші на церкву і маєш лояльність влади до тіньових схем.

Відтак ми звернулись до перевіреного джерела, у якому ретельно фіксуються мільярдні розпили. Це «Вісник державних закупівель».

Ми знайшли у ньому кілька закупівель, оголошених під час подій на Майдані, на яких можна запросто зекономити силенну купу мільйонів.

При цьому ми взяли до уваги заяву мера Донецька Олександра Лукьянченка, який вважає, що прибирати і ремонтувати за собою у Києві має «тот, кто там сотворил это все».

На наше переконання, причиною і приводом для Майдану став почесний лідер Партії регіонів Віктор Янукович. Тому ми у першу чергу звернули увагу на тендери Донбасу, мешканцям якого Україна вже давно дякує за президента, а також на тендери, заточені під «регіоналів» та їх приспішників. Ось що з цього вийшло.

Ремонт спорткомплексу «Динамо»

динамо авангард

Фактично там пошкоджено лише вхід (на фото зліва), сама спортивна споруда – ціла. Відтак на «Динамо» можна взяти невеличку частку від 97 млн грн., які Луганська облдержадміністрація планує витратити на реконструкцію стадіону «Авангард» (на фото зправа). На цьому стадіоні грає луганська «Зоря», президентом якої є народний депутат від Партії регіонів Євген Гєллєр. Він очолює найжирніший комітет парламенту – бюджетний, тому не дивно, що гроші на ремонт цього стадіону виділено з державного бюджету. Також ми впевнені, що ці гроші отримає ТОВ «ТПК Укрсплав», яке належить самому Гєллєру і його партнеру Спартаку Кокотюсі. Бо попередні 39 млн грн., які виділялись з держбюджету на покращення луганського стадіону, всі до копієчки за результатами тендерів відправлялись саме «Укрсплаву».

Моральний бік. Щоби вболівальники «Зорі» не ображались, пропонуємо їм натиснути на самого Гєллєра. Відремонтувати з власної кишені стадіон, на якому грає його власна команда, було б і патріотично, і справедливо. Бо жодна інша команда Прем’єр-ліги навіть у найкращому сні не бачила таких поправок з держбюджету на покращення їх стадіонів. І взагалі, чому платники податків з Сум та Львова мають скидатись на луганській стадіон, яким опікується далеко не бідний Гєллєр?

Реконструкція будинку Профспілок

дом профсоюзов кочегарка 1

Сьогодні це – напівруїна (на фото зліва), відтак простим ремонтом тут не відбудешся. Так от – «ДТЕК Донецькобленерго» Ріната Ахметова (25% належить державі)  планує масштабну реконструкцію свого офісу по вул. Інтернаціональна, 2а у Горлівці (на фото зправа) за 49 млн грн. так званих «власних коштів підприємства» (насправді, ці гроші заплатять зі своїх кишень споживачі електроенергії по виставленим їм рахункам). Сама пятиповерхівка, у якій за часів СРСР був офіс шахти «Кочегарка», коштувала Ахметову дуже гуманно – менше мільйона.

Моральний бік. Група Ахметова любить просторікувати про соціальну відповідальність бізнесу. Тому з боку найбагатшого українця варто очікувати хоч трохи відповідальності за Януковича, якому він за три місяці крові на Майдані жодного разу не зацідив в зуби, обмежившись кількома беззубими прес-релізами про мир.

Ремонт Українського дому

http://photo.unian.net музей шевченка

Постраждав лише скляний віхд в будівлю (на фото зліва), реконструкція не потрібна, ремонту цілком вистачить. Гроші на це можна забрати з абсолютно хамської оборудки – ремонту музею Тараса Шевченка, який знаходиться у кількох метрах від Майдану (на фото зправа). Півроку тому на ремонт вже дали 29 млн грн. і ось зараз планують докинути ще 16 мільйонів.

«Наші Гроші» не мають нічого проти ремонту музею. Але його обставини змушують думати про масштабний розпил. Річ у тім, що перший тендер на ремонт провели заднім числом, коли роботи вже йшли повним ходом. Відтак у нас немає жодної впевненості у тому, що на тендері перемогла найбільш економічна вигідна пропозиція. І це підтверджується додатковою закупівлею ремонтних послуг на 16 млн грн. Будівельники, що виграли перший тендер, почали ремонт і аж раптом виявили, що роботи буде у півтора рази більше. І тому з ними уклали нову угоду на додаткові гроші за процедурою «в одного учасника», яка не передбачає жодної конкуренції.

Моральний бік. Окрім вищевказаних ознак розпилу, є ще і такий нюанс. Музей ремонтує СТ «Інбуд», яку ревізори вже ловили на завищенні кошторисів. А один з засновників якого – Віктор Нотевський – є бізнес-партнером Леоніда Скалозуба, колишнього голови Департаменту державної служби боротьби з економічною злочинністю МВС України, який нині є заступником голови правління «Першого українського міжнародного банку» Ріната Ахметова. Усі тендерні успіхи «Інбуду» на загальну суму 356 млн грн. припали на період з 2010 року, коли Скалозуб перейшов з служби в МВС на роботу у Ахметова. Якщо комусь цей зв’язок видається досить примарним, то просто поверніться до даних ревізорів і обставин тендерної оборудки.

Ремонт доріг на Хрещатику, Грушевського, Майдані Незалежності

дороги2 бионик хилл

Проїжджа частина і тротуари майже не постраждали, лише місяцми розібрали трохи бруківки (на фото зліва). Тут все просто. Гроші можна забрати з будівництва під’їзної дороги та зовнішньо-інженерних мереж до парку «Біонік Хілл», який хоче збудувати народний депутат від Партії регіонів Василь Хмельницький (прожект на фото зправа). На це з бюджету Києва виділяють 305 млн грн., саме стільки коштує тендерна угода з будівельниками «Онур Конструкціон Інтернешенел».

Моральний бік. Цієї третини мільярда у центрі Києва не потрібно, дороги там пошкоджено ледве-ледве. Тому з «Біонік Хіллу» можна забрати лише частку фінансування. Хоча якщо порозмислити, то можна забрати і все. Адже 29-й номер рейтингу «Форбс» Василь Хмельницький вирішив збудувати містечко компютерників-програмістів у зеленому передмісті Києва. Тобто він придумав собі такий девелоперський бізнес-проект. А у КМДА часів Попова-Януковича вирішили, що «Біонік Хілл» – це дуже корисно для самого Києва (додаткові робочі місця, інновації, рейтинги і таке інше). Тому вирішили з бюджетної кишені підтримати бізнес «регіонала». Однак самі компютерники та програмісти кажуть, що їм ці офіси за межами міста – до лампочки. Тобто вони туди не переїдуть, а відтак будувати «Біонік Хілл» немає сенсу. Тож є враження, що зрештою Хмельницький набудує там просто житла або просто розпродасть землю новій еліті, до якої коштом бюджету вже підведуть комунікації і дорогу.

Ремонт КМДА

кмда королевская

Заступник голови КМДА Анатолій Голубченко у січні кілька разів збільшував кошторис ремонту мерії, зайнятої людьми з Майдану (на фото зліва). Спочатку казав про 14 млн грн., потім 20 млн грн., потім про 24 млн грн. Мовляв, «там кожен день щось відбувається».

Щоб Голубченко не мучився зі своїми прикидками, пропонуємо відремонтувати мерію за гроші, які планують пустити на вітер у відомстві Наталі Королевської (на фото зправа). Виконавча дирекція Фонду соцстрахування з тимчасової втрати працездатності і Державний центр зайнятості планують викинути на саморекламу 68 млн грн. і 27 млн грн. відповідно.

Моральний бік. Ці відомства Королевської опікуються безробітними. Тоді як «Наші Гроші» вважають, що Україні взагалі непотрібна така кількість чиновників, що є зараз. Їм місце саме на біржі праці.

З іншого боку заплановані закупівлі реклами для служб Королевської – це взагалі щось. Раніше ці служби проводили тендери на значно скромніші суми, менші разів в десять. Але як тільки Королевська зайняла крісло міністра соцполітики і здобрила своїм обличчям телеефіри та газети, то рекламні видатки її підопічних значно зросли. Наприклад, Виконавча дирекція Фонду соцстрахування з тимчасової втрати працездатності у 2011 році виділила на рекламу півмільйона, у 2012-му – мільйон. І вже на початку 2013-го (через місяць по призначенні Королевської) – дали ще два мільйони, а у грудні – ще 8 млн грн. І ось зараз планують ще 68 мільйонів на розміщення у ЗМІ інформації про те, що Фонд соцстрахування працює і як саме він це робить. При цьому чиновники Королевської з Фонду не мудрствували лукаво, віддавши грудневі мільйони власним бізнес-партнерам (читайте $600 000 на Королевські джинси).

Ремонт взагалі всього

дороги

януковичЯкщо новій владі потрібен фінансовий резерв, то з цим теж – жодних проблем.  Гроші для нього можна взяти, наприклад, із закупівлі вугілля для Вуглегірської ТЕС, яку проводить ПАТ «Центренерго». Державна компанія планує витратити 4 млрд грн. на 4 млн тонн вугілля, тобто воно коштуватиме по 1 тис грн. за тонну.

Справа в тім, що держава дотує вугілля в Україні. Якщо директор шахти напише у відомостях, що собівартість видобутку однієї тонни становить 1350 грн./т, то держава компенсує йому 860 грн./т. Відтак шахта може його продавати вже по 490 грн./т. Однак на «Центренерго» це вугілля приходить чомусь вже по 1000 грн./т. Тобто є резерв для економії половини від 4 млрд грн.

Моральний бік. Тим симпатичніше буде знайти цей резерв в кишені Януковича.

Останнім часом ключовим постачальником вугілля для «Центренерго» було ТОВ «Укрвостокснабжение». З одного боку ця фірма через ланцюжок засновників контролюється Наталею Прасоловою, дружиною міністра економ розвитку Ігоря Прасолова. З іншого, контактний телефон «Укрвостокснабжения» співпадає з номером фірми «Рятувальник» з групи Олександра Януковича. Чому ми завели мову саме за цю фірму? По-перше тому, що за два роки вона вторгувала на «Центренерго» вже 7,29 млрд грн. По-друге тому, що два місяці тому «Центренерго» вже майже уклало угоду з «Укрвостокнабжением» на постачання вугілля на 2014 рік на суму майже 4 млрд грн. Однак тоді тендер чомусь відмінили вже після акцепту і зараз оголошено нову процедуру.

Нагадаємо, що ми не згадували старі історії. У цьому тексті лише те, що має відбутись. Якщо ж згадати, що коїлося в закупівлях протягом останніх трьох років, то, думаємо, не лише Майдан, а й цілий Київ можна було би перебудувати у стилі Парижа, чи так любого нашим бюджетним крадіям – Відня. І не лише Київ.

Юрій Ніколов, «Наші Гроші»