Фірма вже чотири роки не будує будинок Фонду соцстраху, не віддаючи 10 мільйонів авансу
16.02.2014   //  

Суд відмовився розірвати договір підряду і стягнути на користь Запорізького обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (Фонд) 10,77 млн грн. Про це свідчить рішення Господарського суду міста Києва від 12 лютого цього року.

У серпні 2007 року Фонд найняв ТОВ «Київоблбуд» для будівництва адміністративного будинку на перехресті вулиць Зої Космодем’янської та Заводської в Запоріжжі. Вартість будівництва склала 26,48 млн грн.

У 2007-2008 роках Фонд виплатив фірмі аванс у розмірі 26,27 млн грн. «Київоблбуд» виконав роботи на суму 16,47 млн грн. Недоосвоєними залишилися 9,79 млн грн., які Фонд вимагає повернути. Крім того, Фонд хоче стягнути з фірми 979,6 тис грн. штрафу.

Відповідно до договору, будівля мала бути збудована до кінця 2008 року. Навесні 2008-го «Київоблбуд» повідомив Фонду, що для завершення будівництва і введення об’єкту в експлуатацію необхідно провести додаткові роботи. При цьому деякі з них передбачали коригування проектно-кошторисної документації. Фонд продовжив термін будівництва ще на рік, погодив перелічені «Київоблбудом» роботи і гарантував їх оплату.

У січні 2009 року будівельні роботи на об’єкті зупинилися. Тоді Фонд і фірма склали акт, у якому зафіксували, що причиною цього стала заборгованість «Київоблбуду» за електроенергію, через що остання була відключена на об’єкті, а також через заборгованість фірми на суму понад 1 млн грн. перед субпідрядниками (ЗАТ «Дніпробуд», ТОВ «Сталь конструкція-103», ТОВ «Офорт», ПП «СОІС»), які припинили роботи.

Навесні 2009-го Фонд через суд хотів стягнути із «Київоблбуду» штраф за прострочення виконання робіт, але безуспішно. Суд дійшов висновку, що фірма правомірно зупинила виконання робіт на будівництві, оскільки Фонд не забезпечив її скоригованою проектно-кошторисною документацією, без якої продовження будівельних робіт було неможливим.

Поки тривали судові спори сторони у грудні 2009 року уклали додаткову угоду №1, якою збільшили вартість будівництва до 32,57 млн грн. і узгодили графік робіт на 2010 рік. Але роботи початі не були.

У 2010 році Фонд програв ще один суд фірмі, вимагаючи повернути 10 млн грн. авансу. Суд послався на те, що фонд так і не надав фірмі скориговану проектну документацію, а також вказав на продовження строку будівництва додатковою угодою. Договір підряду при цьому залишався чинним.

У липні 2011 року була укладена додаткова угода №2, якою закінчення всіх етапів робіт було визначено 20 грудня 2011 року. Але роботи станом на жовтень 2013 року так і не були відновлені.

Фонд знову звернувся до суду з вимогою розірвати договір і стягнути з фірми кошти, і вчергове програв. Суд вказав, що Фонд надав «Київоблбуду» скориговану проектно-кошторисну документацію на додаткові роботи лише у січні-лютому 2013 року. При цьому передана документація є неповною.

Додаткову угоду №2, яка встановила кінець будівництва на грудень 2011 року, суд визнав неукладеною. Ця угода була укладена з протоколом розбіжностей, який «Київоблбуд» не підписав, а отже сторони не досягнули згоди щодо неї.

Засновниками ТОВ «Київоблбуд» є Сергій Сизов (50%), Олексій Атаманов, адвокат Михайло Гаврилюк, Тенгіз Дадвані, Руслан Костюк і Вадим Прокопенко.