Суд відмовився скасувати завищений на 6 млн договір навіть після прокурорської перевірки
14.02.2014   //  

Суд відмовився розірвати договір, за яким кримський Фонд соцстрахування замовив ремонт своїх приміщень за вдвічі завищеною ціною. Про це свідчить постанова Вищого господарського суду України від 6 лютого цього року.

09.07.2013 Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в АРК уклав із ТОВ «Інвестиційна-будівельна група Боспор» договір про реконструкцію адміністративного приміщення по вул. Крилова, 7 у Сімферополі.

За 10,92 млн грн. фірма зобов’язалася протягом липня 2013 – грудня 2014 зі своїх матеріалів і устаткування реконструювати це приміщення.

15.08.2013 прокуратура АРК внесла подання Фонду соцстраху з вимогою розірвати договір. У той же день Фонд надіслав фірмі додаткову угоду про розірвання договору «з метою запобігання заподіянню учаснику матеріальної шкоди та упущеної вигоди, оскільки договір може бути визнаний недійсним». Однак наступного дня фірма відповіла листом, у якому відмовилася розривати договір.

Тоді Фонд пішов розривати договір в судовому порядку. Фонд посилався на подання прокуратури і порушення умов договору (фірма не почала роботи).

Суди усіх трьох інстанцій відмовилися задовольнити позов Фонду соцстраху.

Вони вказали, що подання прокурора з вимогою розірвати договір не може бути підставою для розірвання договору у розумінні ст. 652 ЦК України, оскільки не є обставиною, яка істотно змінилася.

Щодо прострочення початку робіт, то суд вказав, що фірма була позбавлена можливості розпочати будівельні роботи через сам Фонд, який не надав для цього необхідні документи (щодо передачі будівельного майданчика, документації, декларації про початок виконання будівельних робіт на об’єкті, складання двостороннього акту про початок робіт, сплати авансу).

Нагадаємо, прокуратура встановила, що вартість реконструкції приміщення Фонду соцстраху на вул. Крилова, 7 у Сімферополі завищено на 6 млн грн.

Прокуратура відреагувала на цю закупівлю через тиждень після того, як її оскаржили «Центр протидії корупції» та нардеп від «Батьківщини» Леся Горобець.

Засновником ТОВ «Інвестиційно-будівельна група «Боспор» є ТОВ «Агробудпроект», засновниками якого є Аркадій Рева та екс-депутат Центральної районної в Сімферополі ради від БЮТ (2006-2010) Іван Ішманов.

Ішманов разом із народними депутатами від «Батьківщини» Андрієм Сенченком і Людмилою Денисовою (очолювала Мінсополітики в уряді Юлії Тимошенко) та екс-нардепом від БЮТ Сергієм Веліжанським є власниками ПАТ «Кримзалізобетон». Саме це підприємство спочатку мало отримати підряд на реконструкцію офісу Фонду соцстраху, при чому за ціною на 1 млн грн. нижче.