Держлісгосп не зміг забрати 8 га своєї землі у сина харківського «регіонала»
12.02.2014   //  

Суд відмовився скасувати рішення Харківської міської ради, за яким житлово-будівельний кооператив «Вправний господар» отримав у власність ділянку площею 8,78 га по вул. Лозовеньківській у м. Харкові (в районі вул. Архітекторів). Про це свідчить постанова Вищого господарського суду України від 4 лютого цього року.

Цю ділянку у 2005 році Харківська міськрада спочатку передала в оренду до 2055 року фірмі «Союзбуддизайн плюс» для будівництва житлового мікрорайону.

У 2008-му міськрада припинила право користування ділянкою фірмою і передала її у приватну власність кооперативу «Вправний господар» під житлову забудову.

Скасувати рішення міськради вимагала природоохоронна прокуратура, яка представляє інтереси Данилівського дослідного держлісгоспу УкрНДІЛГА. Причиною цього є те, що 3,5 га ділянки належить держлісгоспу.

Суди усіх трьох інстанцій у задоволенні позову прокуратурі відмовили, оскільки вважають недоведеним факт приналежності ділянки держлісгоспу. Вони вказали, що у матеріалах справи відсутні належними чином оформлені планово-картографічні матеріали лісовпорядкування.

Зауважимо, що прокуратура і держлісгосп вказували у своїй апеляційній скарзі на те, що госпсуд «безпідставно не прийняв до уваги наявні у справі докази, у тому числі належно складені матеріали лісокористування, матеріали кадастрової зйомки спеціалізованих організацій», з яких випливає, що частина земельної ділянки у розмірі 3,5 га раніше надана у встановленому законом порядку Данилівському дослідному держлісгоспу УкрНДІЛГА в цілях постійного лісокористування.

Нинішніми засновниками обслуговуючого кооперативу «ЖБК «Вправний господар» є Дмитро Певко, Вікторія Петрикіна і син депутата Харківської міськради від Партії регіонів Ігоря Аріха Денис Аріх. Додамо, що Петрикіна є директором ТОВ «Техноспецпро», де засновниками є Ігор Аріх і депутат Закарпатської облради від ПР Василь Ігнатко.

ПП «Союзбуддизайн плюс» вже ліквідоване. На момент ліквідації засновником підприємства був Дмитро Бацун, директором – Сергій Велигоша з Краматорська (Донецька обл.). Велигоша є співзасновників низки кооперативів, які отримали ділянки у Лісопарку, землі якого за останні кілька років харківська влада активно роздає приватним структурам.

ОК «ЖБК «Вправний господар» і «Союзбуддизайн плюс» зареєстровані за однією адресою у Харкові –вул. Котлова, 216.