40 гектарів під «Межигір’я-2» Іванющенка у Кончі-Заспі держава продала по 2000 доларів за гектар
29.01.2014   //  

40 гектарів у Кончі-Заспі, де будується палац Юрія Іванющенка, який отримав назву «Межигір’я-2», Київська міськрада продала за 700 000 гривень. Про це йдеться у сюжеті телепрограми «Наші гроші».

Ці землі були продані шматками різним кооперативам за часів Леоніда Черновецького. Деякі ціни на ділянки: 2.5 га – 39 000 грн, 4 га – 67 000 грн, 13 га – 204 000 грн. Хоча наступна виконавча влада в особі Олександр Попова обіцяла визнати земельні рішення попередників незаконними,  Кончі-Заспи це не торкнулось. Мало того, весною 2013 року Київська міська рада збільшила володіння фірм Іванющенка, передавши на 49 років 7 га прибережної смуги.

40 га, на яких зараз зводиться комплекс будівель «Межигір’я-2», на першому етапі були передані кооперативам «Котміст» і «Технолог». Згодом вони передали угіддя ТОВ «Будівельна спілка», а та далі –  «Срібній затоці». Журналісти не змогли виявити цю фірму за місцем її реєстрації. Номінальним її директором є київський пенсіонер. Власником – «Армаріум ленд груп» із кіпрськими засновниками.

Натомість «Срібна затока» передала більшу частину земель ТОВ «Інтеграліті інвест». Ця структура має спільний телефон із фондом «Нові технології», який є базовим у бізнес-імперії Юрія Іванющенка.

Саме «Інтеграліті інвест» у 2013 році отримала від Київради на 49 років 7 гектарів. Офіційна мотивація – «для озеленення». Зараз на цій ділянці знаходиться одна з будівель комплексу – будинок «Хонка».

Нагадаємо, що більшу частину обійстя Іванющенка оточено 5-метровим парканом. За парканом розмістились: вже добудована адміністративно-офісна будівля (при в’їзді), центральний будинок, кіно-концертна зала, картинна галерея, сад з декоративних рослин, три штучних озера та причал.

Поблизу води зведено двоповерховий будинок з деревини «Хонка», який обсаджено рослинами та обставлено скульптурами.

Площа центрального палацу з флігелями складає за оцінками будівельників 8000 кв.м. При цьому будинок має усього два поверхи з мансардою.

Наразі кілька об’єктів добудовуються, ведуться фасадні роботи та вистеляються плиткою доріжки. На території працюють близько сотні чоловік.