У єврофутбольний і неефективний термінал «Борисполя» вкладуть ще 94 мільйони, щоб додати пасажирів
09.01.2014   //  

бориспільДП «Міжнародний аеропорт «Бориспіль» 27 грудня за результатами тендеру уклало угоду з корпорацією «Альтіс-холдинг» на реконструкцію пасажирського терміналу «D» вартістю 93,61 млн грн. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

У 2014 році потрібно провести роботи по облаштуванню на другому поверсі терміналу «D» зони по обслуговуванню внутрішньоукраїнських рейсів авіакомпанії МАУ, які зараз обслуговуються у терміналі «В».

Під це на другому поверсі терміналу буде обладнано зону площею 5,5 тис кв м., передбачається установка 15 реєстраційних стійок, шести виходів на посадку. Максимальна пропускна спроможність у години пік на приліт становитиме 900 пасажирів на годину, на виліт – 800.

За словами директора «Борисполя» Олексія Кочанова, внутрішні польоти МАУ буде переведено до терміналу «D» «до початку літньої навігації-2014». Термінал В надалі обслуговуватиме чартери і лоукост. Концепція подальшого використання терміналу F визначається.

Єдиним конкурентом на тендері з різницею 0,03% було «Будівельне управління № 813» з корпорації «Золоті ворота».

«Альтіс-холдинг» належить Олександру Глімбовському. Раніше його корпорація також отримала підряд на будівництво окремого терміналу в аеропорту «Бориспіль» для представників влади вартістю 279,54 млн грн.

Термінал «D» було відкрито до Євро-2012, однак він здебільшого пустував. Його вартість становила близько 4,8 млрд грн.

Водночас аудит Рахункової палати встановив, що під час будівництва терміналу «D» 3,7 млрд. грн. були використані неефективно та з порушенням законодавства.

«Необґрунтоване коригування проекту будівництва терміналу «D» шляхом збільшення його пропускної спроможності вдвічі та будівництво в ньому окремої зони для VIP-персон призвели до збільшення боргових кредитних зобов’язань аеропорту на 2,6 млрд. гривень. Тим часом для обслуговування VIP-персон та офіційних делегацій вистачало потужностей термінала «С». Масштабні інвестиції, спрямовані на розвиток аеропорту, виявилися економічно необґрунтованими. Після проведення в Україні чемпіонату Євро-2012 завантаженість аеропорту становить лише 32%… Така ситуація створює ризики непогашення аеропортом кредитних зобов’язань, які на сьогодні становлять близько 4,3 млрд. гривень. Надалі це може призвести до перекладання цих зобов`язань на державний бюджет», – йдеться у повідомленні Рахункової палати.