Щасливий код Хомутинніка
08.01.2014   //  

seyfХомутиннік з подачі Клюєва провів через парламент обнуління мита по кремнію, без якого немислима сонячна енергетика. А після цього партнер тестя Хомутинніка ввійшов у сонячний бізнес.

А деколи їм просто щастить. Чи то так стають зірки, чи то спрацьовує християнське «роби добро – добром повернеться», у кожному випадку депутати від Партії регіонів стали справжніми улюбленцями долі. Принаймні в останні роки.

Не став білою вороною серед колег і народний депутат Віталій Хомутиннік. Зробивши добро «сонячному бінесу» братів Клюєвих, він, точніше його родина, отримала несподівану сатисфакцію. Отож, як це було.

640x440Спершу повернімось у 6 листопада 2012. Тоді фотограф Влад Содель зняв, як нардеп Сергій Клюєв (брат секретаря РНБОУ Андрія Клюєва) підсунув Хомутинніку телефон з смскою від якогось «Dyakon».

У смсці було прохання зменшити з 5% до 0 одну зі ставок митного збору по кремнію. Також «Дьякон» радив як засунути цю поправку у законопроект Хомутинніка №9241-д, який того дня збирались голосувати у парламенті.

Порада була наступна: «Можно попробовать озвучить, что в правке №33 была техническая ошибка – в таблице не отражен код 2804610000 по которому ставка меняется точно также как и по коду 2804690000», – написав «Дьякон».

На фото видно, як Хомутиннік переносить зміст смски до чернетки свого законопроекту. І того ж дня чемно виконує прохання.

стенограмаЗгідно із стенограмою засідання Верховної Ради, о 13.33 Хомутиннік вийшов на трибуну, щоб пояснити всі покращення, який несе його законопроект про внесення змін до Закону «Про Митний тариф України». До поправки №33 справа дійшла о 13.37. Цитуємо стенограму:

ХОМУТИННІК В.Ю. 33-я. Для стенограми. Тут технічно випав ще код, я для стенограми скажу: 2804610000. Додатково до 33-ї пропозиції Каракая, така ж сама по ній ставка, як і по коду, який врахований, 2804690000. 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Так, я прошу проголосувати цю пропозицію до 33-ї поправки. Прошу голосувати.

ХОМУТИННІК В.Ю. Прошу підтримати.

13:37:49

За-257

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Підтримано.

законопроет 9241-д

Ось як законопроект Хомутинніка змінив митні ставки:

закон1 закон2

Коли фотограф розповсюдив знімок смски на своїй сторінці з відповідним коментарем щодо розумової здатності українських парламентарів та додав фотографії їх годинників (у Клюєва Breguet Classique Complications 3577 Tourbillon Chronograph ціною від $90 тис, Tourbillon Souverain ціною від $125 тис у Хомутинніка, фото внизу), всі в черговий раз пожурились з приводу так званої еліти та й пішли далі.

«Наші Гроші», розбираючись у транснаціональній бізнес-імперії Клюєвих, знайшли продовження цієї історії.

Клюєви є монополістами на напівпровідниковому ринку полікремнію. Запорізький «Завод напівпровідників» з корпорації «Укрпідшипник» щорічно ввозить в Україну сотні тонн кремнію. І здогадайтесь який код мають імпортні кремнієві вироби на митниці? Правильно: 2804690000 і 2804610000. Тобто ті коди, по яким обнулили мито і тим самим зменшили надходження до державного бюджету, збільшивши прибутки імпортерів кремнію. Серед яких одна з найголовніших зірок – це клюєвський «Завод напівпровідників».

Ціна питання вимірюється десятками мільйонів на рік, ціна прибутків – 5% від митної вартості кремнію, який Хомутиннік вивів з-під митного збору. І формально не порушив закон про статус нардепа. Бо його руки лише писали та голосували, допомагаючи бізнесменам економити на митних зборах, за рахунок яких держбюджет наповнюється грішми для виплати зарплат вчителям та лікарям.

Але ми навіть не про це. Більш цікавим виявилось майбутнє, тобто яким чином воно викривилось на користь родини Хомутинніка.

Тут потрібний невеличкий відступ.

Віталій Хомутиннік жонатий на Катерині Сопельник, доньці донецького бізнесмена-забудовника Віктора Сопельника. Тесть нардепа у 2012 році навіть намагався скласти компанію своєму зятю у парламенті. Однак програв вибори по мажоритарному округу у Краматорську. При цьому тесть нардепа-«регіонала» цілком цинічно йшов на вибори під прапором опозиційного «УДАРу».

Отже у Віктора Сопельника, який хоч і не отримав мандат нардепа, але змінив донецьку прописку на київську, є так би мовити «регулярний» бізнес-партнер – Олександр Царевич (спільно заснували НПК «Укрбудінвест», «Юр-фактор»).

І цей Царевич вже впритул наближає нас до кремнієвої теми. Партнер тестя Хомутинніка вже після успішного обнуління мита на кремній влився до складу засновників ТОВ «Талія Солар», отримавши 30% фірми. Шматок фірми йому виділили її перші засновники – італієць Нікола Серджіо та італійська ж фірма «Офеліо».

Італієць вже десять років веде бізнес в Україні, маючи більше десятка різних фірм. І у тому числі розвиває сонячну енергетику. Його фірми «ІЧС Інтернешнл – 1», «ІЧС Інтернешнл-2»,  «ІЧС Інтернешнл-3» та «ІЧС Інтернешнл – 4» рік тому отримали 200 гектарів під сонячну електростанцію у Чорнобильській зоні. «Малин Енерджі Парк» тоді ж  отримало 28 гектарів на ці ж цілі у Житомирській області. Ще дві фірми Серджіні – ТОВ «Крайміа солар ван» і  «Крайміа солар ту» мають назви дуже подібні до фірм з групи «Актив солар» Клюєвих –  «Крайміа солар 1» і  «Крайміа солар 2».

Отже маємо наступну схему. Хомутиннік з подачі Сергія Клюєва у листопаді 2012 року проводить через парламент обнуління мита по кремнію. А після цього партнер тестя Хомутинніка входить у сонячний бізнес.

Нагадаємо, що цей вид бізнесу нині в Україні дуже вигідний. Як ми вже писали у матеріалі про сонячну енергетику сім’ї закарпатського губернатора Олександра Ледиди, капіталовкладення у його випадку відбиваються за шість років. А потім йде чистий плюс аж до закінчення 25-річного терміну придатності сонячних батарей.

Однак спішимо остудити бажаючих різко зайнятись цим бізнесом. Верховна Рада також прийняла закон, яким зменшила маржу сонячних електростанцій, що вводяться в експлуатацію з квітня 2013 року. Тобто Клюєв, який раніше від усіх встиг набудувати найбільші станції, отримуватиме надприбутки сповна. Всі інші новачки, виражаючись мовою Миколи Азарова, «опіздали».

Якщо ж говорити мовою культурних людей – то всім іншим «не пощастило». У цьому політичному сезоні щастить лише обраним.

 640x507 640x496

Юрій Ніколов, «Наші Гроші»