Аеродром «Одеса» за 1,6 мільярда будуватиме «прокладка» зі статутником 20 тисяч
08.01.2014   //  

Державне підприємство «Дирекція з будівництва міжнародного аеропорту «Одеса» 26 грудня за результатами тендеру уклало угоду з ТОВ «Спецрембуд» на будівництво аеродромного комплексу вартістю 1,63 млрд грн. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

Роботи потрібно завершити у 2015 році.

Одеський аеропорт у 2011 році отримав приватного інвестора – ТОВ «Міжнародний аеропорт «Одеса». Основним власником цієї фірми є британська фірма «Odessa airport developement ltd», власниками якої є кіпрська компанія «Velafichita Holdings Ltd» та віргінський офшор «Letnon Ltd». Неофіційно британську компанію вважають пов’язаною з одеськими бізнесменами Борисом Кауфманом та Олександром Грановським, які володіють низкою готелів, «Фінбанком» та нещодавно придбали журнал «Фокус».

Сімферопольська фірма «Спецрембуд» була заснована у 1994 році. Однак наприкінці 2012 році у неї повністю змінився склад засновників. Її власниками стали мешканка Керчі Лариса Ларіна та одеське ТОВ «Варда плюс» Вадима Маламанчука, мешканця села Криве озеро Миколаївської області.

Статутний капітал «Спецрембуда» у розмірі 20,5 тис грн. розподілено порівну між Ларіною та «Варда плюс».

За умовами тендеру, конкурсне забезпечення у вигляді депозиту у розмірі 16 млн грн. учасники торгів мали розмістити у «Фінбанку» Кауфмана-Грановського. Єдиним конкурентом на тендері було ТОВ «Проджекті-Ка», зареєстроване на Ненада Адамовича. Фірма прописана у Одесі по пр. Шевченко, 4а. За цією ж адресою знаходиться «Фінбанк» та кілька компаній з групи Кауфмана-Грановського (ТОВ «Л.А.Р.К.», «Благодійний фонд Кауфмана»,ТОВ «Нова інвестиційна компанія «Альянс»).

Кошти на будівництво аеродромного комплексу мають надійти за рахунок кредиту у розмірі 1,7 млрд грн. Постановою уряду №930 від 18 грудня 2013 року цей кредит матиме державні гарантії. 75% зобов’язань будуть погашатися за рахунок коштів державного бюджету, а 25% витрат візьме на себе держпідприємство «Дирекція з будівництва міжнародного аеропорту «Одеса».

Нагадаємо, у грудні «Дирекція з будівництва міжнародного аеропорту «Одеса»  за 6,34 млн грн. найняло державне НДІ цивільної авіації «Украеропроект» на розробку робочої документації реконструкції аеродромного комплексу.

У жовтні ТОВ «Міжнародний аеропорт «Одеса» отримало у державного «Укрексімбанку» кредит $30 млн на будівництво термінального комплексу. Напередодні цього кредиту директором ТОВ «Міжнародний аеропорт «Одеса» є В’ячеслав Хомяков, пов’язаний з концерном «Веста» Сурена Сардаряна. Сардарян відомий близькістю до віце-прем’єра Олександра Вілкула, який у тому числі курує будівництво одеського аеропорту.