Суд залишив фірмі екс-глави райради 723 гектари землі в оренді на 49 років
30.12.2013   //  

Суд відмовився розірвати із ТОВ «Заріус-2007» договір оренди земельних ділянок загальною площею 722,84 га, які розташовані на території Пархомівської сільської ради (Харківська обл.). Про це свідчить постанова Харківського апеляційного господарського суду від 4 грудня.

Прокуратура вимагала повернути землю Держземагенству, посилаючись на те, що не був дотриманий порядок виготовлення документації із землеустрою, зокрема: замість проекту відведення землі було підготовлено лише технічну документацію; фірма при виготовленні документів фактично формувала нові ділянки, оскільки у Держземагенства відсутні дані про наявність меж переданих в оренду наділів.

Крім того, не був проведений земельний аукціон. І, врешті, фірма отримала землі для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, проте сільське господарство та надання пов’язаних із ним послуг не є її основним видом діяльності.

Суди перших двох інстанцій у задоволенні позову прокуратурі відмовили.

Вони вказали, що ділянки, що були передані ТОВ «Заріус-2007» в оренду, раніше перебували у постійному користуванні дослідного господарства «Пархомівське» інституту цукрових буряків УААН. Враховуючи, що інститут мав держакт на ці землі, то межі ділянок були конкретно визначені. При цьому суд зазначив, що Держкомзем не веде обліку земельних ділянок, межі яких встановлені, а веде облік ділянок, які передані у власність, в постійне користування або в оренду.

На час виділення ділянок фірмі діяли законодавчі вимоги, які передбачають, що земля може передаватися в оренду без розроблення проекту землеустрою у разі надання її у користування без зміни цільового. Як встановив суд, при виділенні землі фірмі «Заріус-2007» її цільове призначення не змінювалося.

Крім того, суд встановив, що рішення про передачу ділянок в оренду ТОВ «Заріус-2007» Краснокутська райдержадміністрація ухвалила ще у 2007 році, а законодавча норма про необхідність проведення земельних торгів була прийнята у 2008-му.

У  грудні 2008 року Краснокутська РДА і фірма уклали 12 договорів оренди на ділянки загальною площею 772,84 га строком на 49 років.

Нинішніми засновниками ТОВ «Заріус-2007» є Олександр Гнатишев і ПП «Цукровик-Агро» (91%). Засновниками останнього є Юрій Слончак і екс-глава Краснокутської районної ради (2006-2010) Віктор Слончак.