Юристи Портнова намагаються відсудити «покращену» будівлю на Подолі
25.12.2013   //  

ПАТ «Київмашпостачзбут» через суд намагається оформити право власності на приміщення будівлі на вул. Петра Сагайдачного, 23/8 літ. «А» і «В» у Києві. Про це свідчить постанова Вищого господарського суду України від 10 грудня.

У 2000 році Фонд держмайна продав підприємству комунальне нежиле приміщення по вул. Сагайдачного, 23/8 літ. «А» загальною площею 714,7 кв м, що складає 48/100 частин від приміщень в будинку площею 1490,8 кв м.

У 2003 році Головне управління комунальної власності Києва продало «Київмашпостачзбуту» ще 170,5 кв м приміщень за тією ж адресою.

Влітку 2010 року підприємство звернулося до суду. Воно заявило, що добудувало і реконструювало куплене майно, і тепер просить суд визнати за ним право власності на нього. При цьому підприємство заявило, що платило орендну плату за ділянку, на якій розташована будівля.

Справа розглядалася судами неодноразово. Під час другого розгляду суди перших двох інстанцій вказали, що внаслідок реконструкції нежилих приміщень, отриманих «Київмашпостачзбутом» у власність на підставі договорів купівлі-продажу, створено нове нерухоме майно. Вони визнали право власності підприємства на приміщення підвалу площею 293,77 кв м і мансарди площею 593,8 кв м по вул. П.Сагайдачного, 23/8 літ. «А», а також нежитловий будинок загальною площею 52,4 кв м (літ. «Б»).

Однак Вищий госпсуд ці рішення скасував і відправив справу на новий розгляд.

Як зазначив ВГСУ, право власності на самочинно збудоване майно може бути визнане за особою за відсутності заперечень власника ділянки, на якій розташована нерухомість, і за умови, що забудовник отримає цю ділянку в оренду. Судам при новому розгляді належить встановити позицію Київради як власника ділянки.

Крім того, суди повинні з’ясувати відповідність самочинно збудованого нерухомого майна будівельним нормам і правилам, адже суди не надали належної оцінки документам, що підтверджують виконання будівельних робіт.

За даними SMIDA, 68,83% статутного капіталу «Київмашпостачзбуту» володіє голова правління підприємства Олексій Темненко, 24,69% – у голови наглядової ради Івана Гранцева.

Гранцев разом із радником президента України Андрієм Портновим були співзасновниками ТОВ «Юридична фірма «Портнов та партнери». Портнов вийшов зі складу фірми у 2003-му. Ця фірма, яка змінила назву і називається тепер ТОВ «Юридична компанія «Корпоративні технології», ліквідується.

Портнов разом з Темненком, Гранцевим, а також членом наглядової ради «Київмашпостачзбуту» Володимиром Макаром є співзасновниками громадської організації «Інвестиційна Україна».

За даними Тетяни Чорновіл, Темненко і Гранцев причетні до рейдерського захоплення кондитерської фабрики «Житомирські ласощі».