КМДА досі не відмінила план по засвіченню ялинки на Майдані руками ветерана МВС, який допоміг Медведчуку
15.12.2013   //  

ялинка 204622Департамент культури виконавчого органу Київської міськдержадміністрації не відмінив тендер на «послуги з засвічення Головної новорічної ялинки міста Києва» на майдані Незалежності. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

22 грудня спливає остаточний термін укладення угоди з ТОВ «Альянс Сек’юріті Холдінг» на ці послуги. Пропозиція цієї фірми вартістю 950 тис грн. була акцептована 22 листопада.

В той час на Майдані почались масові протестні акції і 30 листопада співробітники «Беркуту» жорстоко розігнали мітинг прихильників євроінтеграції. Офіційним приводом стала необхідність встановлювати ялинку.

Після цього голова КМДА Олександр Попов висловив надію, «що ситуація зміниться, і все пройде у штатному режимі». Він оцінив ялинку у 3 млн грн.

13 грудня Попов заявив, що ялинка буде швидко встановлена, якщо політики встигнуть врегулювати проблемні питання.

14 грудня президент України Віктор Янукович відсторонив Попова від посади, разом з заступником секретаря РНБОУ Віктором Сівковичем у зв’язку з підозрою Генпрокуратури щодо їх причетності до порушення конституційних прав громадян на Майдані Незалежності в ніч на 30 листопада.

«Попов повідомив слідству, що 29 листопада вранці йому зателефонував секретар РНБО Андрій Клюєв і поцікавився ступенем готовності ялинки, яку мали встановити на Майдані Незалежності. Попов повідомив йому, що все йде за планом. Клюєв зажадав встановити ялинку сьогодні ж та повідомив Попову, що всі подальші вказівки йому дасть заступник секретаря РНБО Володимир Сівкович», – пише ZN.UA.

Пізно ввечері, за словами Попова, знову передзвонив Клюєв, бажаючи переконатися, що всі команди для встановлення ялинки Попов віддав і Михайло Кучук (заступник голови КМДА – ред.) готується до встановлення ялинки зі своїми службами.

Ближче до четвертої години В.Сівкович віддав команду: «Пора готувати техніку до завезення»

Після цього О.Попов і В.Сівкович окремо виїхали з будівлі КМДА та прибутку в кабінет до начальника київської міліції В.Коряку.

яоинка фотоПід час спілкування зі слідчим О.Попов повідомив, що за діями комунальників і «Беркута» на Майдані вони спостерігали, дивлячись в монітор відеоспостереження, куди транслювалася інформація з камер. Але камери, за словами О.Попова, перебували далеко від місця подій, і насильства не було видно. Потім Він поїхав додому. І лише вдома став отримувати дзвінки з описом кривавих подій

У свою чергу Коряк дав свідчення слідству, що йому зателефонував міністр внутрішніх справ Віталій Захарченко і наказав виконувати всі команди В.Сівковича.

В.Сівкович, в свою чергу, як повідомляє джерело ZN.UA, прізвище А.Клюєва під час допиту жодного разу не назвав.

За даними «Інсайдера», ТОВ «Альянс Сек’юріті Холдінг» було створено цього літа. Засновниками виступили Роман Близнюк, Лариса Лепшеєва та Борис Школьний.

Борис Школьний є керівником київського регіонального відділення Міжнародної асоціації офіцерів спецпідрозділів по боротьбі з організованою злочинністю «Центр».

У 1980-1990 роках Школьний обіймав посаду заступника начальника, а потім і начальника Печерського РУВС Києва. Потім служив в ГУБОЗ, звідки пішов на пенсію в 2003 р. з посади заступника начальника відділу. Його звільнили після затримання бізнесмена Костянтина Григоришина. У російського бізнесмена тоді був конфлікт з братами Суркісами і Віктором Медведчуком, який нині є послідовним супротивником євроінтеграції України.

Народний депутат Інна Богословська, яка після розгону студентів вийшла з фракції Партії регіонів, заявила, що «зараз ситуацією керує Путін через Медведчука… Зараз Медведчук руками Клюєва і ряду інших товаришів розігрують свій власний сценарій, це його стиль».