Міськрада довела необхідність купівлі пожежної машини за 3,3 мільйони, яку потім жодного разу не використали
06.12.2013   //  

Суд визнав правомірною закупівлю департаментом Миколаївської міськради пожежного автопідіймача вартістю 3,30 млн грн. за процедурою «в одного учасника». Про це свідчить постанова Вищого господарського суду України від 2 грудня.

Суд першої інстанції у червні цього року позов прокуратури Миколаєва задовольнив і визнав закупівлю недійсною.

Департамент ЖКГ міськради двічі відміняв торги із закупівлі автопідіймача гідравлічного пожежного АПГП 30/20-300/206 на шасі КамАЗ-53215, а за третім разом купив машину за процедурою в одного учасника у ТОВ «Торговий дім «Камаз».

Як наголосив госпсуд, департамент мав запросити до участі у торгах ПАТ «Український пожежний концерн «Укрпожсервіс», яке пропонувало еквівалентну техніку за меншою ціною – 2,70 млн грн. «Укрпожсервіс» підтвердив в суді, що мав на той час вільний і готовий до продажу автопідіймач 2012 року випуску.

Також госпсуд зазначив, що на момент укладання договору куплений автопідйомник не мав сертифікату відповідності.

Крім того, процедура в одного учасника була проведена без підтвердження виняткового факту існування нагальної потреби у здійсненні такої закупівлі.

Апеляційний суд, постанову якого залишив без змін ВГСУ, рішення госпсуду скасував.

Він вказав, що сертифікат на автопідйомник ТОВ «ТД «Камаз» на момент проведення процедури закупівлі був чинний, тоді як машина «Укрпожсервісу» не мала сертифікату взагалі. Суд також посилається на лист ДП «Херсонський завод суднового обладнання та суднової арматури», з якого вбачається, що використання автопідіймача «Укрпожсервісу» (який є іншої моделі, ніж куплений у ТОВ «ТД «Камаз») потребує додаткових витрат.

Щодо обґрунтувань нагальної закупівлі, апеляційний суд посилається на звернення МНС про необхідність купити нову техніку. У цьому листі згадується прогноз Укргідрометцентру про те, що «в грудні Україну накриє арктичний циклон», що може призвести до збільшення кількості пожеж.

Між тим у відзиві самого департаменту міськради сказано, що «придбаний за договором від 23.11.2012 автопідіймач пожежний не експлуатувався». Департамент прокоментував це так: «слід позитивно відзначити відсутність нагальної потреби в експлуатації даної машини».

Засновниками київського ТОВ «Торговий дім «Камаз» є заступник голови Фастівської районної ради, член Партії регіонів 28-річний Михайло Затхей, а також Валентин Затхей, Тетяна Затхей і Маріанна Затхей.

За даними ЗМІ, директор фірми Валентин Затхей у 2009 році обвинувачувався у шахрайстві та ухиленні від сплати податків.