Хто бореться з Майданом: Чеботарьов
06.12.2013   //  

titТіньовий бізнесмен Олексій Чеботарьов – спортсмен, партнер виробників горілки та податківців, учасник благодійних проектів разом з міністром Захарченком, а також Клюєвим, Азаровим, Арбузовим та іншими людьми Януковича.

Колишній керівник ГУМВС в м.Київ Віталій Ярема, який нині є нардепом від «Батьківщини», днями назвав людину, яка на його думку, організовувала дії групи провокаторів у перші дні Майдану.

«Це Олексій Чеботарьов. Він контролював значну частку нелегального ринку спирту і алкогольних виробів, а також неодноразово притягувався до кримінальної відповідальності», – заявив Ярема, додавши, що Чеботарьов є близьким до міністра МВС Віталія Захарченка.

«Наші Гроші» в межах своєї компетенції вивчили профайл цього персонажа.

Олексій Чеботарьов – настільки не публічна особа, що знайти його фото в відкритих джерелах не вдалось. Його бізнес-партнер Юрій Тимошок (голова наглядової ради Чернігівського лікеро-горілчаного заводу, колишній керівник «Сумиспирта» та Холминського спиртзаводу), з яким вони разом володіють футбольним клубом другої ліги «Десна» (Чернігів), розповідав таке:

«Володіє «Десною» група осіб, керуючих компанією БСМ (Бізнес Спорт Милосердя). У неї входить група підприємств. Вони займаються консалтингом, лікеро-горілчаної промисловістю, будівництвом, благодійністю. Чеботарьов – президент компаній і керівник бізнесу. Публічності не любить. Він в основному за кордоном. Спортсмен. Є й досягнення. Чемпіонат Києва з тенісу вигравав», – розповів Тимошок.

Нагадаємо, перед Чеботарьовим «Десною» володів горілчаний бізнесмен з Донецька Павло Клімець («Олімп»).

Про непублічного Чеботарьова у відкритих джерелах дійсно мало згадок. Але ті, що є – вказують на його високе місце в ієрархії наближених до Януковича та його статки.

Наприклад, зверніть увагу на перелік меценатів, які жертвували гроші на розпис Успеснького храму Київо-Печерської Лаври: «Гроші на розписування храму жертвували Олексій Кривопішин (директор Південно-Західної залізниці – «НГ), Вадим Новинський, Андрій Клюєв, Микола Азаров, Едуард Ставицький, Микола Злочевський, Микола Присяжнюк, Юрій Бойко, Сергій Льовочкін, Сергій Арбузов, Віталій Захарченко, Олексій Чеботарьов».

Саме у такому порядку прізвища меценатів вказала «Комсомольська правда». Однак тут головне не те, що прізвища Захарченка та Чеботарьова стоять поряд. Ви зверніть увагу взагалі на перелік жертовників. Окрім Чеботарьова – жодного непублічного мільйонера. Всі дуже відомі.

Віктор Янукович з охоронцями і свитою в храмі Святого Михайла, який Чеботарьов наповнював іконами та мощами.

Віктор Янукович з охоронцями і свитою в храмі Святого Михайла, який Чеботарьов наповнював іконами та мощами.

На території лікарні у центрі Києва на вул. Шовковичній кілька років тому було відбудовано храм Святого Михайла (УПЦ МП). На сайті храму є фото звіт про знаменну подію в житті закладу, який названо «Президент В.Ф.Янукович посетил главный больничный храм Украины«. І в контексті цього храму знову виникло прізвище Чеботарьова, який молився за життя своєї доньки, коли її життя після важкої аварії врятували лікарі.

«Дорогі ікони меценат привозить з Єрусалиму. Питання митної перевезення також вирішує самостійно. У тому, що до Києва передана глава святого Віктора теж заслуга Олексія Чеботарьова. Православне Палестинське суспільство передало її в подяку за надання Чеботарьовим багаторічної допомоги по відновленню приміщення Олександрівського подвір’я, що знаходиться в Єрусалимі», – відмічають голову благодійного фонду «Світло Христове» Олексія Чеботарьова, знову вводячи його в контекст голови МВС Захарченка:

«Настоятель храму отець Роман дякує за надану підтримку не тільки президента [Віктора Януковича], а й меценатів Сергія Льовочкіна, Олексія Чеботарьова та Вадима Новинського. Особливу подяку протоїрей висловлює Віталію Захарченко, міністру внутрішніх справ, який не тільки збільшив кількість святинь, а й організував постійну охорону храму».

Однак щоб щось жертвувати – треба щось мати. Тому повернемось до Тимошка, який окреслив сфери інтересу Чеботарьова «консалтингом, лікеро-горілчаної промисловістю, будівництвом, благодійністю».

Чеботарьов є головою громадської організації «Спортивний клуб «Бізнес, Спорт, Милосердя-Тхеквондо (втф)» та володіє частками в десятку компаній. Виділимо деякі з них, де його партнерами були цікаві персонажі:

  • ТОВ «А.А.А. І ко», фірма прописана у Києві, в житловому будінику по вул. Богомольця, 6 поряд з головним офісом МВС. Тутперелік МВС партнерами Чеботарьова виступають Світлана Акіменко та Олександр Ліщенко. Останній відомий завдяки офіційному повідомленню МВС про осіб з кримінальним минулим, які балотували до Київської міськради у 2008 році: «Ліщенко Олександр Васильович, 30.04.1969 р.н. значиться 10-м у списках кандидатів у депутати КМР від зазначеного політичного блоку. Раніше неодноразово судимий, за ст.ст. 215 (угон), 222 (зберігання зброї) КК України у 1990, 1993 p.p. За інформацією є лідером злочинного угрупування, що діє на території м.Києва та контролює діяльність ринку «Троєщина». Проходить по спецобліках в УБОЗ м.Києва. Раніше Ліщенко О.В. входив до складу ОЗУ «Прища», займав місце «Правої руки» лідера угрупування Прищика Валерія Івановича (вбитий 2003р.).»
  • ТОВ «Грандвуд інвест». Тут у Чеботарьова кілька партнерів, серед яких Михайло Мукерія, Олександр Ступак та Леонід Крючков. Перші двоє раніше потрапляли на сторінки «Наших Грошей» у якості власників фірми «Ректан», яка отримала підряди Чорнобильської АЕС та Міністерства соцполітики часів Тігіпка на послуги харчування на загальну суму 100,59 млн грн. Леонід Крючков, який у 2006 році обирався до Київради по списку БЮТ, є автором кандидатської дисертації «Міжнародні корпоративні стратегії злиття і поглинання у високотехнологічних секторах економіки». А тому не дивно, що його прізвище фігурує у статтях про рейдерів.
  • ТОВ «Девелоперська Компанія «Відкриті Інвестиції». Одним з партнерів Чеботарьова є перший віце-президент Всеукраїнської асоціації «Укрринок» Володимир Левін, який також входить до Координаційної ради з питань розвитку малого та середнього підприємництва при уряді Миколи Азарова.
  • ТОВ «БСМ-право». Одним з партнерів Чеботарьова виступає львів’янка Елеонора Матюшко. Раніше вона була відома як начальник регіонального управління Департаменту контролю за виробництвом та обігом спирту алкогольних напоїв і тютюнових виробів ДПА у м. Києві (зверніть увагу на алкогольний профіль), а нині – як начальник управління обслуговування платників податків Головного управління Міндоходів у Львівській області.
  • ТОВ «Венея». Єдиним партнером Чеботарьова є Акіменко Андрій Павлович. Людину з такими ініціалами називали помічником начальника Департаменту акцизного збору Державної податкової адміністрації у контексті виробництва «лівої горілки».

Однак суто кримінальний бізнес – це не наша парафія. Якщо кому цікаво, то можете почитати тут, однак за достовірність ми не ручаємось. Також не ручаємось за достовірність даних Яреми щодо причетності Чеботарьова до антимайданних тітушок. Єдине, що очевидно, так це звязкова роль Чеботарьова між вищими колами януковичевського істеблішменту з темними силами алкогольного ринку і спортсменами.

Юрій Ніколов, “Наші Гроші”