Фірма Ахметова не дала менеджеру Юри Єнакіївського заробити 5 мільйонів на столичному метро
04.12.2013   //  

Антимонопольний комітет України своїм рішенням від 19 листопада зобов’язав КП «Київський метрополітен» відмінити процедуру закупівлі за договором з ТОВ «Метробудкомплект» на суму 4,92 млн грн.

Рішення прийнято за результатами розгляду і часткового задоволення скарги ТОВ «Трансінвест Холдинг».

11 жовтня замовник «Київський метрополітен» акцептував пропозиції «Метробудкомплект» по лотах №1 – стрілочні переводи (20 комплектів) і №3 – хрестовини (13 одиниць) на загальну суму 4,92 млн грн.

Заявку «Трансінвест Холдинг» відхилили через невідповідність документації конкурсних торгів: на документах, що підтверджують відповідність пропозиції умовам замовника, відсутні підпис уповноваженої особи і печатка, довідка про наявність працівників не має реєстраційного номера, копії сертифікатів, паспортів, технічних умов не містять підпису уповноваженої особи і печатки, відсутній лист від учасника, про те що технічні, якісні характеристики предмету закупівлі передбачають необхідність застосування заходів із захисту довкілля.

У скарзі до АМКУ фірма «Трансінвест Холдинг» просила визнати неправомірним відхилення її пропозиції і перевірити відповідність пропозицій усіх решти учасників умовам документації конкурсних торгів.

АМКУ визнав правомірним відхилення «Трансінвест Холдинг» за усіма підставами.

Разом з тим, встановлено, що запропонована переможцем тендеру «Метробудкомплект» продукція, а саме – стрілочні переводи (лот №1), не відповідає вимогам конкурсної документації. Відповідність продукції по лоту №3 (хрестовини) теж належно не підтверджена поданими документами.

Так само АМКУ визнав невідповідними умовам конкурсних торгів пропозиції ПАТ «Дніпропетровський стрілочний завод» і ТОВ «Агва Трейд Сервіс».

Тому, відхиливши пропозицію конкурсних торгів скаржника, яка не відповідала умовам документації конкурсних торгів, та не відхиливши пропозиції решти учасників, які також не відповідали умовам ДКТ, замовник порушив один із з основних принципів здійснення державних закупівель, а саме – недискримінація учасників.

Таким чином скаргу «Трансінвест Холдинг» було задоволено частково.

АМКУ зобов’язав «Київський метрополітен» відмінити процедуру закупівлі.

99,9% статутного капіталу «Трансінвест Холдинг» належить кіпрській фірмі «Лемтранс лімітед», ще 0,1% – корпорації «Міжрегіональний промисловий союз». «Лемтранс лімітед» належить Рінату Ахметову.

Власником «Метробудкомплекту» є Ігор Лозовий, бізнес-партнер Олександра Козирєва, пов’язаного з угрупованням народного депутата від Партії регіонів Юрія Іванющенка.