В шельфові угоди з Eni та EdF Україна ввела «прокладку», яку очолює менеджер Ставицького
03.12.2013   //  

89541-srpВ підписаній минулого тижня угоді про розділ продукції з італійською компанією «Eni» і французькою «Electricite de France» з видобутку вуглеводнів на шельфі Чорного моря введено ТОВ «Води України». Про це пише Сергій Лямець у блозі на «Українській правді«.

Рішення про СРП між іноземними компаніями, «Чорноморнафтогазом» та «Водами України» обговорювалось 25 листопада на закритому засідання «малого Кабміну». Міністре енерговугілля Едуард Ставицький через два дні повідомив про підписання угоди по видобутку у межах площ Абіха і Кавказька, ділянки Маячна і структури Субботіна.

Нова «прокладка» була створена ще в 2002 році двома державними компаніями: НАК «Надра України» та її дочірньою компанією «Західукргеологія».

Компанія отримала 20-річну (до грудня 2032 ) ліцензію на геологічне вивчення з подальшим видобутком вуглеводнів на газовій площі Абіха.

«Швидше за все, сценарій буде таким. У якій-небудь момент «Західукргеологія» поступиться свою частку якогось іншій юрособі. Близькій до «Сім’ї», – пише Лямець.

В раніше укладених угодах СРП з Shell і Chevron фігурували компанії «СПК-Геосервіс» і «Геосервіс Чауда». Вони створюваиа спільні підприємства разом з НАК «Надра України», і це СП підписувало угоду про розподіл продукції від імені України.

Спільні підприємства називалися ТОВ «Надра Юзівська» і ТОВ «Надра Олеська».

«Вони були епістолярних зразком корупції, тому що представляє з себе офіційний «відкат» всесвітньо відомих компаній на користь «Сім’ї», – пише Лямець.

Від «Наших Грошей»

Нині «Надрам України» належить 80% статутного капіталу ТОВ «Води України», «Західукргеології» – 20%.

Директором фірми є мешканець Олександрії Кіровоградської області Юрій Омельченко. Він також відомий як директор та співзасновник фірми «Рибторг груп», пов’язаної з бізнес-групою сім’ї Ставицьких, що веде бізнес у Олександрії. Також Омельченко був директором ТОВ «Торговий дім «Гермес», одним з власників якого був батько міністра Анатолій Ставицький.