Оточення Сашка Януковича розпиляло понад півмільярда на вугіллі для «Донбасенерго»
26.11.2013   //  

храпикінПАТ «Донбасенерго» 8 листопада за результатами тендеру уклало угоду з ТОВ «Траст Інвест» на закупівлю кам’яного вугілля для Старобешівської та Слов’янської ТЕС на загальну суму 594 млн грн. Про це повідомляється у «Віснику державних закупівель».

Замовлено 600 тис т вугілля групи антрацит п’яти марок: АШ (0-6), АШ (0-6) збагачене,  АШ (0-6) концентрат, АШ (0-6) відсів і А 0-100.

Попри те, що різні марки мали б коштувати по-різному, ціна за одиницю товару у тендерній документації вказана одна на всі види –990 грн./т. Нагадаємо, так само ціна була сформульована і влітку, коли «Донбасенерго» купувало в цієї фірми 700 тис т вугілля таких же марок на суму 693,00 млн грн.

Незмінним власником і директором фірми «Траст Інвест» є донеччанин Дмитро Шкляров. Фірма була заснована  21 лютого 2012 р., статутний капітал складає 100 тис грн. Перше замовлення на постачання вугілля вона отримала вже у травні 2012 р. З того часу «Траст Інвест» отримало підряди на постачання вугілля загальну суму 6,41 млрд грн. При цьому всі замовлення компанія отримала від «Донбасенерго», у жодного іншого замовника вона тендерів не вигравала. Також у травні 2012 року директором «Донбасенерго» було призначено Едуарда Бондаренка, пов’язаного з групою Олександра Януковича.

Наразі контактним телефоном «Траст Інвест» за даними ЄДР наразі є мобільний. Однак за даними «ВДЗ», до літа цього року контактним номером на тендерах фірма вказувала інший номер – а саме (062) 338 05 03. Цей же номер за даними ЄДР є контактним  ТОВ «Рятувальник», якою володіє будівельне ПАТ «Кепітел білдінг Корпорейшен» з холдингу «МАКО» Олександра Януковича. Цим же телефоном свого часу користувалась Асоціація ДРФЦ.

Компанія «Траст Інвест» зареєстрована по вул. Коваля, 80-а в Донецьку. За цією ж адресою знаходиться офіс бізнесмена Олександра Козодоя, який наприкінці 1990-х працював заступником губернатора Донецької області Віктора Януковича.

Упродовж тривалого часу уповноваженою особою «Траст Інвест» як учасника на тендерах, згідно з протоколами розкриття пропозицій конкурсних торгів, був В.В.Храпикін.

Владислав Валерійович Храпикін також відомий як власник фірми «Конкурс Восток», що також продає вугілля. Саме з цією фірмою Храпикіна був розіграний перший вугільний тендер «Траст Інвесту». Владислав Храпикін раніше очолював тендерний комітет донецького держпідприємства «Дирекція з реструктуризації шахтного фонду». При реєстрації фірми «Конкурс Восток» у 2012 році неї було вказано телефон (062) 335 27 43, який згодом було замінено на мобільний. Вказаний міський телефон раніше вказувала як свій при участі у тендерах Асоціація «Фінансових, промислових та торгівельних підприємств «Донбаський Розрахунково-Фінансовий Центр» з групи Олександра Януковича. З цим же контактним номером пам’ятають ДРФЦ і бізнес-довідники.

Зазначимо також, що водночас обома вказаними міськими телефонами – «Траст Інвест» і «Конкурс Восток» – свого часу користувалося ТОВ «Донбасвуглепереробка», що належить ТОВ «ДРФЦ».

Єдиним конкурентом «Траст Інвесту» на нинішньому тендері було ТОВ «Індастрі Трейд» зі статутним капіталом 100 тис грн., зареєстроване на донеччанина Володимира Довгаля. Ця фірма, як і «Траст Інвест», була зареєстрована у 19 березня 2012 року.

Офіційний контактний номер «Індастрі Трейд», наразі вказаний у ЄДР – мобільний. Однак при реєстрації фірми це був той самий (062) 335 27 43, що належить «ДРФЦ».

Саме «Індастрі Трейд» поки жодного тендеру не вигравало.