Поки «Родовід» судився за 205 мільйонів кредиту, рідна фірма гонщика Вітьки Януковича продала заставні ділянки
22.11.2013   //  
Олексій Тамразов, перший заступник керівника державного "Укргазвидобування" і гонщик команди "Феррарі" сина президента Віктора Януковича.

Олексій Тамразов, перший заступник керівника державного “Укргазвидобування” і гонщик команди “Феррарі” сина президента Віктора Януковича.

Державний ПАТ «Родовід банк» вимагає стягнення з ТОВ «Золотой Мандарин Ойл» та його поручителів 205,13 млн грн. заборгованості за кредитним договором, який вони уклали у грудні 2008 року. Про це свідчить постанова Вищого господарського суду України від 12 листопада.

Сума заборгованості включає в себе 171 млн грн. заборгованості, 13,88 млн грн. процентів і пеню.

Фірма взяла в банку 204 млн грн. кредиту, які мала повернути не пізніше червня 2009 року. Свої зобов’язання за договором вона не виконала, і банк у грудні 2010 року звернувся до суду з вимогою стягнути борг  з фірми та її поручителів – ТОВ «Калина-Закарпаття» і ТОВ «Атіква».

У березні 2011 року госпсуд Києва стягнув борг солідарно з усіх трьох фірм: з фірми-боржника – за рахунок будь-якого майна, і з поручителів – заставу, яка має бути продана на прилюдних торгах.

Апеляційний суд трохи змінив резолютивну частину рішення, вказавши, що умови іпотечних договорів не передбачають солідарної відповідальності.

Однак у жовтні 2011 року ВГСУ обидва рішення скасував і відправив справу на новий розгляд до суду першої інстанції.

Він зазначив, що стягнення іпотеки одночасно зі стягненням заборгованості за кредитним договором є подвійним стягненням заборгованості. Крім того, рішення судів попередніх інстанцій не містять вказівки на спосіб реалізації заставленого майна. Також суди вирішили встановити початкову ціну іпотеки за експертними висновками, хоча мали визначити її згідно з укладеними договорами.

У листопаді 2011 року госпсуд Києва прийняв справу до нового провадження. У квітні цього року до суду надійшла заява банку про накладення арешту на предмет іпотеки, яку було задоволено.

У ході розгляду цієї заяви з’ясувалося, що у 2011 році фірми-поручителі добилися в інших судах розблокування іпотечної застави. Суди першої інстанції їм відмовили, а от Львівський апеляційний госпсуд (судді – Кордюк Г.Т., Давид Л.Л., Мурська Х.В.) і Київський апеляційний госпсуд (судді – Смирнова Л.Г., Тищенко О.В., Чорна Л.В.) визнали договори іпотеки недійсними.

Постанови Львівського апеляційного суду у Держреєстрі судових рішень знайти не вдалося. З постанови Київського апеляційного госпсуду випливає, що договір іпотеки «Родовід банку» і ТОВ «Атіква» визнаний недійсним через те, що банк і «Золотой Мандарин Ойл» без згоди фірми-поручителя продовжили строк дії кредитного договору до 2011 року.

У березні 2012 року обидві постанови апеляційних судів були скасовані ВГСУ. Однак поки іпотека була розблокована, «Калина-Закарпаття» 1 лютого 2012 року без згоди та відома банку продало  ділянки Малому приватному підприємству «Ольвія».

Протягом 2005-2010 років одним із власників ТОВ «Калина-Закарпаття» був депутат Закарпатської облради (з 2006 року) Володимир Чубірко («Єдиний Центр»). До грудня 2011 року Чубірко був директором «Калини-Закарпаття».

У 2011 році «Калина-Закарпаття» і «Атіква»  потрапили в ще одну гучну історію. Тоді «Укргазвидобування» мало намір придбати заправки цих структур на 1,3 млрд грн.  за цінами набагато вищими, ніж ринкові.

Від імені державної компанії за закупівлю відповідав Олексій Тамразов,  перший заступник директора «Укргазвидобування». Він же до 2006 року входив до складу власників ТОВ «Калина- Закарпаття» і ТОВ «Атіква». Однак, Мінекономрозвитку відмовилося погодити цю закупівлю.

За даними «OilNews», Тамразов також відомий як професійний ралійний гонщик міжнародного класу. Нині Олексій Тамразов виступає у команді «Team Ukraine racing with Ferrari», яку заснували донецький бізнесмен Руслан Циплаков та молодший син президента України Віктор Янукович.

Перелік ділянок, якими оперували поручителі:

З «Калини-Закарпаття» стягнуто:

  • ділянку площею 0,27 га на території Зарічанської сільської ради, ур. Купи (Закарпатська обл.) з цільовим призначенням для будівництва АЗС;
  • ділянку площею 0,60 га на території Малоберезнянської сільської ради (Закарпатська обл.) з цільовим призначенням для комерційного використання;
  • ділянку площею 0,55 га на території Пийтерфолвівської сільської ради (Закарпатська обл.) з цільовим призначення для будівництва та обслуговування магазину;
  • ділянку площею 0,65 га у с. Соломоново, урочище «Біля КПП Тиса» (Закарпатська обл.) з цільовим призначення для розміщення АЗС з комплексом обслуговування та газоправним пунктом.

З фірми «Атіква»:

  • ділянку площею 0,38 га на території Гамаліївської сільської ради (Львівська обл.) з цільовим призначенням будівництво АЗС;
  • нежитлову будівлю літ. «А-1»- автозаправна станція (АЗС) та кафе, загальною площею 386,7 кв.м та нежитлову будівлю літ. «В-1» – стаціонарна АГЗС, загальною площею 4,2 кв м у Харкові, пр. Московський, 301-А.