Залізниця заплатила 18 мільйонів за те, що коштує 10 тисяч. Не посадили нікого
21.11.2013   //  

Суд стягнув з підприємства «Укрінвопромінвест» 18,6 млн грн. на користь Державного територіально-галузевого об’єднання «Південно-Західна залізниця». Про це свідчить рішення Господарського суду міста Києва від 23 жовтня.

Госпсуд розпочав розгляд цієї справи ще у 2007 році. Але тоді провадження у справі було призупинено у зв’язку із розглядом кримінальної справи по тому ж факту.

У 2010 році заступник начальника Південно-західної залізниці з економічних питань був визнаний винним в укладенні фіктивного договору підряду на проведення екологічної експертизи, оцінки протипожежного стану та обстеження системи управління охороною праці із підприємством «Укрінвопромінвест». Він був засуджений до п’яти років позбавлення волі. Втім, від відбування покарання його звільнили з іспитовим строком три роки.

Госпсуд відновив провадження по справі у червні цього року.

Суд встановив, що Південно-Західна залізниця і «Укрінвопромінвест» 30 квітня 2004 року уклали договір на проведення екологічної експертизи вартістю 18,6 млн грн. Угоду підписали нині засуджений чиновник і директор фірми Руслан Рейдель. Договір було укладено на строк до 31.12.2004. Відповідно до умов угоди, оплата робіт здійснювалася на умовах 100% передоплати.

Вже 5 травня 2004 року «Укрінвопромінвест» уклав договір підряду з ТОВ «Екотехсервіс» на проведення екологічної експертизи. Його вартість склала 10 тис грн. У серпні того ж року фірма передала «Укрінвопромінвесту» технічний звіт про виконані роботи.

Як показала перевірка виконаних робіт науково-дослідним відділом УкрНДІводоканалпроект, проведений «Екотехсервісом» «аудит» є фікцією, оскільки відсутній моніторинг, не виконана основна вимога договору – не визначений реальний стан та вплив об’єктів залізниць на довкілля.

Таким чином, «Укрінвопромінвест» зобов’язань за договором не виконав, необхідні роботи не провів.

«Укрінвопромінвест» з вересня 2004 року перебуває у стані ліквідації. Засновником підприємства є Київське міське відділення «Української спілки інвалідів – УСІ». Статутні капітали обох організацій становлять 0 грн. Директором «Укрінвопромінвесту» є Руслан Рейдель.

Керівником київського відділення «Української спілки інвалідів – УСІ» є Володимир Гордовенко. Членом президії організації є Юрій Крикунов. Колишній «нашоукраїнець», у 2012 році він увійшов до партії «УДАР» Віталія Кличка.

За даними СБУ, у 2004 році «Укрзалізниця» та 27 регіональних дочірніх підприємств «Укравтодору» уклали ряд договорів «з певними столичними комерційними підприємствами», у т.ч. і з «Укрінвопромінвестом», на виконання аерофотознімальних робіт, проведення оцінки протипожежного стану об’єктів та аудиту системи охорони праці на загальну суму понад 270 млн грн. Однак, роботи за договорами практично не виконувались.