Ахметову готують подарунок ціною 1,5 мільярди – можливість вдвічі зменшити виплати податків до держбюджету
21.11.2013   //  

0f8ac73-----------------Завтра, 22 листопада, Верховна Рада планує розглянути законопроект, який дозволить групі Ріната Ахметова платити удвічі менше податків. Про це пише Андрій Вишинський у «Економічній правді».

Законопроект №2737 «Про внесення змін до Податкового кодексу щодо створення консолідованої групи платників податків» передбачає введення в процедури контролю за трансферним ціноутворенням поняття «консолідована група платників податків».

«Обрано найбільш невигідну для українського бюджету схему – схему групових збитків. Її суть полягає в розподілі усіх збитків збиткових членів групи на прибуток прибуткових. Тобто мова йде про повну мінімізацію прибутку, що оподатковується», – пише Вишинський.

Критерії створення групи наразі виписані «під Ахметова»:

1. Сума податку на прибуток, сплачена учасниками консолідованої групи за результатами звітного року, що передує року, в якому була створена група, повинна становити не менше 4 млрд грн.

2. Загальна сума податку на прибуток за звітний рік, що сплачується учасниками консолідованої групи як самостійно визначене податкове зобов’язання, повинна становити не менше 2,5 млрд грн.

Ця вимога повинна дотримуватися учасниками консолідованої групи в сукупності протягом усього терміну дії договору про створення консолідованої групи.

3. Сукупний обсяг виручки від реалізації товарів, робіт і послуг, одержаної протягом календарного року, повинен становити не менше 5 млрд грн.

4. Сукупна вартість активів, розрахована на підставі бухгалтерської звітності за підсумками року, повинна становити не менше 10 млрд грн.

«Для розуміння, що групу зможе організувати тільки Ахметов, досить і одного критерію – сплати підприємствами групи 4 млрд грн на рік перед роком організації групи. Крім Ахметова, який має безліч прибуткових ГЗК, стільки не платить ніхто», – пише Вишинський.

Після реєстрації групи Ахметов отримає виняткове право звільнити з-під контролю всі свої операції в Україні, і зможе у 2014 році скоротити сплату податку на прибуток в 1,6 рази – з 4 млрд грн до 2,5 млрд грн.

«Скоріш за все, до справи долучився “Папа”, який наказав податківцям на заважати Ахметову сплачувати менше податків. Адже Ахметов – це теж “Сім’я”», – вважає автор.

В свою чергу один з співавторів законопроекту Олександр Долженков, якого вважають ініціатором вищевказаних норм та лобістом групи Ахметова, повідомив, що наразі розглядається можливість зниження критерію «сума податку на прибуток» з 4 до 0,5 млрд грн., щоб розширити перелік бажаючих створити консолідовану групу.

«У суму 500 мільйонів може входити двадцятка підприємств замість, скажімо, десятки», – вважає Долженков.

Нагадаємо, Верховна Рада вже прийняла закон про «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо трансфертного ціноутворення», який не дозволить проводити операції між пов’язаними компаніями по цінам, що значно відрізняються від ринкових. Цією схемою користуються зазвичай при операціях з офшорними фірмами задля зменшення податкового навантаження.

Закон щодо трансфертного ціноутворення був ініційований урядом, а саме його частиною, яку називають «младореформаторами». Це близькі до Віктора Януковича міністри Сергій Арбузов, Анатолій Клименко та Юрій Колобов.

scm