МОЗ купило вакцин на 9 мільйонів у сейшельсько-віргінських офшорів, які відвідав Янукович
14.11.2013   //  

Міністерство охорони здоров’я України з 16 жовтня по 5 листопада за результатами тендерів уклало угоди на постачання лікарських препаратів та медичного устаткування на 40,82 млн грн. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

Найбільші підряди на суму 8,91 млн грн. отримало ТОВ «Фармекс груп». У неї придбано комбіновану вакцину для профілактики кашлюку (ацелюлярна), дифтерії, правця, гемофільної інфекції та поліомієліту (інактивована) по 156 грн. за дозу та вакцину для профілактики поліомієліту (інактивована) по 65 грн. за дозу.

Засновниками «Фармекс груп» є офшори «Андовер ентерпрайзес лімітед» (Сейшельські острови) та «Рамін кемікалс лімітед» (Віргінські острови).

Єдиним конкурентом на цьому тендері було харківське ТОВ «Фармацевтична компанія «Здоров’я», яка через ланцюжок засновників контролюється офшорами «Гренланд трейдінг лімітед (Grenland trading limited)» (Беліз) та «Ей.Сі. едванст трансформейшн консалтинг лімітед» (Кіпр).

За даними «Наших Грошей», ці компанії входять до групи, яку контролюють бізнесмен Борис Литовський та авторитетний росіянин Ігор Сало.

16 жовтня цього року президент України Віктор Янукович відвідав виробництво «Фармекс груп» у Борисполі. Керівник компанії Геннадій Хорунжий повідомив, що дякуючи домовленостям Януковича з Раулем Кастор, «Фармекс груп» налагодила співробітництво з кубинськими фармацевтами і наступного року почне виробництво імунобіологічних препаратів за кубинськими технологіями.

З урахуванням цих закупівель в 2013 році МОЗ провело тендери на 1 843,03 млн грн.