Дядечко, перейшовши від Юри Єнакіївського до Арбузова, загарбав землю і цехи «Арсеналу»
05.11.2013   //  

У жовтні цього року майже 30 тис кв м нерухомості столичного заводу «Арсенал» перейшли у власність приватних структур гендиректора ДП «Завод «Арсенал» Ігоря Волощука та колишніх акціонерів «Родовід Банку» на чолі з Сергієм Дядечком, який нині вважається близьким до першого віце-прем’єра Сергія Арбузова. Про це пише Вадим Стародубцев у «Діловій столиці».

У 2007 році була створена корпорація «НПО «Арсенал», до складу якої увійшли, зокрема, державний завод і компанія «Скайнет Ltd». Основну роль у новоствореній корпорації відігравала приватна фірма, заснована Волощуком ще у 1996 році.

У тому ж році при прем’єрстві Віктора Януковича «НПО «Арсенал», «Скайнет Ltd» та державний завод підписали договір про спільну діяльність.

Внеском заводу стали сім об’єктів нерухомості на вул. Московській загальною площею 32,5 тис кв м. У свою чергу «Скайнет Ltd» і «НПО «Арсенал» внесли близько 120 млн грн., які мали піти на ремонт приміщень підприємства. Грошима двом останнім допомогла київська компанія «Нова тор», яка увійшла до договору про спільну діяльність у березні 2008 року. Ця фірма підконтрольна Сергію Дядечку – одному з основних на той момент акціонерів «Родовід Банку».

За прем’єрства Юлії Тимошенко були зроблені кроки по скасуванню тіньової приватизації майна «Арсеналу». Зокрема, завод був приєднаний до казенного підприємства «ЦКБ «Арсенал», а проти Волощука було відкрито дві кримінальні справи.

Втім, у 2010 році, після обрання Януковича президентом, завод через суд повернув собі статус окремої юридичної особи, а Волощук знову повернувся до управління «Арсеналом».

Влітку цього року завод спочатку вийшов зі складу учасників корпорації «НПО «Арсенал», а згодом – і з договору про спільну діяльність, позбувшись права власності на 28,5 тис кв м цехів і приміщень на Печерську.

Як стверджує Волощук, в обмін держзавод отримав компенсацію у розмірі 125 млн грн. За його словами, у «Арсеналу» залишилося близько 60 тис кв м площ, на яких вже наступного року за виручені гроші Волощук обіцяє налагодити випуск артилерійських установок і дисплеїв для військової техніки.

Між тим у жовтні фірма «Нова тор» разом із «Скайнет Ltd» і «НПО «Арсенал» добилися в Окружному адмінсуді Києва визнання за ними права власності на відчужені у держпідприємства 28,5 тис кв м.

Зазначимо, що після виходу держзаводу з договору про спільну діяльність долі у ньому розподілилися таким чином: «Нова тор» – 75,1%, «Скайнет Ltd» – 15,8% і «НПО «Арсенал» – 9,1%.

Волощук очолив державний завод у 2004 році.

Від «Наших грошей»:

Раніше зв’язки менеджерів «Родовід Банку», серед них і Сергія Дядечка, вели до компаній народного депутата від ПР Юрія Іванющенка.

У березні 2012 року на Сергія Дядечка був скоєний замах. Він закінчився для банкіра щасливо: два автоматники змогли поранити лише охоронця і водія.