Тижневий вуглепром: півмільярда для донеччанки, панамських тезок Ахметова, рідної фірми Шишлова, Єфремова та помічника міністра
04.11.2013   //  

Державні підприємства вугільної галузі з 7 жовтня по 2 листопада за результатами тендерів уклали низку угод на постачання товарів та послуг на 523,96 млн грн. коштом державного бюджету. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

ТОВ «Торгівельна компанія «Прайм» отримає від «Шахтарськантрациту» 158,50 млн грн. за лавокомплект для 6 східної лави центрального блоку пласта h7 шахти «Шахтарська-Глибока». Фірма зі статутним капіталом 100 тис грн. зареєстрована на у січні цього року на донеччанку Віру Янатьєву.

ТОВ «Компанія «Гірничі машини» отримає від «Макіїввугілля» 142,78 млн грн. за постачання гірничного устаткування. Засновником цієї фірми є панамський офшор  «Севард трейдінг інк». Президентом «Севарду» є Татьяна Іцель Салданья Ескобар (Tatiana Itzel Saldaña Escobar). За даними реєстру панамських компаній станом 2010 р. Татьяна Салданья була одним з уповноважених директорів ще двох панамських фірм – «Cascado AG» і «Systemo AG». Разом з нею на той момент у списку директорів цих компаній були латвійці Стан Горін та Ерік Ванагельс, найбільш відомі як продавці «вишки Бойка».

Єдиним допущеним до участі конкурентом було ПрАТ «Торгова компанія «Гірничі машини», яка офіційно входить в групу Ріната Ахметова.

При цьому на тендер подавали заявки компанії «НПП Крамтехсервіс» та «Шахтарський ливарно-механічний завод». Вони пропонували устаткування на 20% дешевше. Наприклад, стрічковий конвеєр 1ЛТ-800Д «Макіїввугілля» придбало за 4,22 млн грн., тоді як вказані фірми пропонували його за 3,54 і 3,46 млн грн. Однак дешевші заявки було відхилено через формальні претензії до наявності усіх довідок. У тому числі деякі документи «Крматехсервіс» подав без автентичного перекладу на українську мову.

ТОВ «Колман» отримає від «Макіїввугілля» 114,05 млн грн. за капремонт шахтного обладнання. Нині засновником фірми зі статутним капіталом 2 тис грн. є Володимир Широкорад. Першим засновником «Колману» у 2011 році був Євген Коломейчук, на якого також було зареєстровано фірму «АПМ фінанс», директором якої був депутат Макіївської міськради від Партії регіонів Максим Шишлов. На момент обрання депутатом у 2010 році Шишлов був заступником директора по перспективному розвитку та інвестиційній діяльності «Макіїввугілля». У 2012 році Шишлов став відомий як головбух НАК «Надра України» та директор фірми «Надра-Олеська», яка має вести видобуток сланцевого газу разом з американською корпорацією «Chevron».

ТОВ «Індекспром» та ТОВ «ДС-8» з групи голови парламентської фракції Партії регіонів Олександра Єфремова отримали підряди «Луганськвугілля» вартістю 41,39 млн грн. за ремонт шахтного обладнання.

ТОВ «Шахта «Шахтарська-Глибока» помічника міністра енергетики та вуглепрому Сергія Кузяри отримає 25,15 млн грн. за устаткування для «Шахтарськантрациту». Кузяра також входить до складу засновників ТОВ «Краснолиманська», яка була одним з елементів у схемі нещодавньої приватизації ПАТ «Донбасенерго» народним депутатом від Партії регіонів Ігорем Гуменюком.

Решту підрядів на 43,49 млн грн. отримали півтора десятки компаній.