Лукаш лише після захоплення держреєстрів дала третину мільярда на їх підтримку
04.11.2013   //  

Міністерство юстиції України 24 жовтня уклало угоду з держпідприємством «Інформаційний центр» Мінюсту на ведення державних реєстрів у другому півріччі 2013 року. Вартість угоди склала 309,55 млн грн. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

У першому півріччі Мінюст виділив на ведення реєстрів 316,26 млн грн. «Держінформ’юст» веде 18 реєстрів, у тому числі реєстр прав власності на нерухомість, де реєструються права на об’єкти нерухомості громадян, юридичних осіб.

Угоду на фінансування державних реєстрів у другому півріччі укладено лише за два місяці до кінця року.

Це відбулось після того, як міністром юстиції у липні було призначено Олену Лукаш і вона призначила нове керівництво «Інформаційного центру». При цьому було порушено карну справу про розкрадання державних коштів з держпідприємства через схему роялті.

«Інформаційний центр» за три роки перерахував компаніям «Арт-мастер» і «3-Т» 411 млн грн. у якості авторської винагороди за те, що вони підтримували роботу державних реєстрів, підпорядкованих ДП «Інформаційний центр».

Лукаш 15 жовтня заявила, що досудовим слідством вже встановлено, що колишні службові особи держпідприємства «Інформаційний центр» за попередньою змовою з керівництвом фірм-розробників програмного забезпечення втілили схему розкрадання державних коштів, яка полягала в заволодінні коштами, що надходили на рахунки «Інформаційного центру» за користування послугами державних та єдиних реєстрів у період із 2000 по 2013 роки. За цей час вони, за даними Лукаш, отримали понад $400 млн. Програмісти, однак, називають у п’ять разів меншу суму, звинувачення заперечують і і вимагають спростування звинувачень.

Рахунки приватних компаній було арештовано, у їх офісах було проведено обшуки. А попередні керівники «Інформаційного центру» нібито переховуються за кордоном.