Фірми, пов’язані з арештованим авторитетом Анісімом, натендерили щонайменше чверть мільярда
23.10.2013   //  

Фірми, у яких простежується зв’язок із затриманим Євгеном Анісімовим, протягом останніх років отримали державні підряди на суму щонайменше 269,24 млн. грн. Про це повідомляють «Наші Гроші. Запоріжжя».

Найрезультативнішими для не чужих Анісімову  фірм, стали тендери на постачання товарів та послуг для Запорізької АЕС.

Відтак, ТОВ «Алькор комплекс» за результатами п’яти торгів отримало від ВП «Запорізька АЕС» замовлень на суму 73,4 млн. грн., ТОВ «Тета Груп» в дванадцяти тендерах – на 26,82 млн. грн. Кожна з фірм за час своєї діяльності перемагала в торгах лише організованих Запорізькою АЕС.

ТОВ «Алькор комплекс» заснувала Оксана Гавура. Вона також очолює ТОВ «Термінал-2005». Цю фірму заснували безпосередньо  Євген Анісімов та Андрій Олейніков.  Цей же Олейніков заснував і ТОВ «Тета Груп».

На тендері Запорізької АЕС на закупівлю деталей до двигунів на загальну суму $18,33 млн. (146,5 млн. в гривневому еквіваленті) переможцем стала британська компанія Delta Business Invest LLP. У протоколі розкриття пропозицій вказані українські контактні телефони Delta Business Invest LLP: 0676335153 та (061)2287650. Згідно сайту Запорізької міськради, останній номер належить члену виконкому міськради Валерію Коваленко. Він також відомий як заступник директора ТОВ Фірма «Деа Рома, ЛТД», яка через ТОВ «Перша юридична компанія» контролюється Анісімовим. Єдиним конкурентом британців тоді виступило ТОВ «Тета Груп».

ТОВ «Мідас-буд» протягом 2011-2013 отримало підрядів на ремонті роботи на суму 14,04 млн. грн.

Найвідомішим об’єктом «Мідас-буду» є реконструкція будівлі по вул. Таганська, 8 під соціальний готель. Тендер, вартістю 5,53 млн. грн.,  на проведення робіт фірма виграла в червні цього року. Пізніше ДФІ виявила численні порушення при проведенні тендеру, тож рекомендувала розірвати договір підряду. Та ні КП «Управління Капітального будівництва», яке виступило замовником, ні прокуратура, якій ДФІ  надіслала результати перевірки, публічно не відреагували на порушення. Більше того, в мерії продовжували піаритися на реконструкції.

Хоча офіційного прямого зв’язку «Мідас-буд» з Анісімовим не має, за даними «Суботи плюс», з грудня минулого року «Мідас-буд» фактично стало монополістом по розробці проектної документації для водозабезпечення підприємців. Представляв інтереси фірми на КП «Водоканал» Олександр Лягута, брат Ігоря Лягути, відомого як ставленика Анісімова для контролю земельного ринку Запоріжжя.

ТОВ «Проектстройсервіс плюс», що є дочірнім підприємством будівельної компанії «Константи» отримало підряд на реконструкцію дитсадку №186 по вулиці 12 квітня, вартістю 7,11 млн. грн. На посаді комерційного директора фірми працює Костянтин Альшан, брат гендиректора ТОВ «Константа» Володимира Альшана. Частку в «Константі» мав безпосередньо Євген Анісімов, та підконтрольна йому американська «Mulder International LLC».

ТОВ «ТД «Автохімія «Стандарт», та його донька ТОВ «НВК «Автохімія «Стандарт», виграли тендерів на постачання паливо-мастильних матеріалів на суму 1,14 млн. грн. Хоча фірми і перереєстрували на панамські офшори, останнім українським власником значилося ТОВ «Енергетичні технології», директором та власником якого свого часу був депутат Запорізької міськради від  Партії регіонів Олег Серовський. Пізніше до статутного фонду «Енергетичних технологій» зайшов В’ячеслав Анісімов, брат Євгенія Анісімова.

Варто зазначити, рівень виконання вищевказаними фірмами своїх зобов’язань та сума отриманих за це на рахунки коштів невідома.

Нагадаємо, Євгена Анісімова було затримано 21 жовтня у Запоріжжя і доставлено у Київ для проведення слідчих дій по карній справі, відкритій по статті за «вимагання» (передбачено покарання до 12 років тюрми). МВС назвало його «кримінальним авторитетом на прізвиська «Анісім». Раніше його також називали запорізьким уповноваженим від авторитетного народного депутата від Партії регіонів Юрія Іванющенка.