Є думка, що «Укрпошта» переплатила у 6-8 разів за «приватну хмару» під вертодромом Януковича
21.10.2013   //  

За оцінкою спеціалістів компанії DeNovo, «Укрпошта» переплатила у 6-8 разів за послугу хмарного сервісу від дата-центру «Парковий». Про це пишуть Стас Юрасов і Вікторія Власенко у «Капіталі».

У вересні «Укрпошта» уклала угоду з фірмою «Анте Медіам», яка управляє «Парковим», на послуги доступу до «приватної хмари» вартістю 7,95 млн грн. на півроку.Також з «Парковим» уклали угоди кілька банків.

Саме про угоду з «Укрпоштою» директор компанії «DeNovo» Максим Агєєв сказав про завищені розцінки.

Для потреб державних органів у «Парковому» передбачена окрема серверна на 68 стійок. Загалом дата-центр розрахований на 400 стійок і він є найбільшим в Україні. За оцінкою директора центу «ColoCall» Бориса Борисова, «Парковий» може обслужити 25-30% встановлених в українських дата-центрах фізичних серверів.

За оцінкою учасників ринку, створення дата-центру «Парковий» могло коштувати $18-24 млн.

Менеджмент «Паркового» розраховує, що Україна піде шляхом Європи, де держава змушує належні їй структури тримати інформацію у «хмарі», оскільки вони найчастіше необґрунтовано витрачають ІТ-бюджети. В Україні держава витрачає на ці потреби близько 3 млрд грн. на рік.

Фірму «Анте Медіам» заснували донеччанин Віталій Філатов та ТОВ «Амадеус ко», засновниками якого є киянин Олександр Хом’як та британська фірма «Файнроуд Бізнес Пов» (Fineroad Business Llp). Власники «Амадеусу» використовували ті самі закордонні «прокладки», що й продавці «вишки Бойка».  Бо «Амадеус» був заснований британською компанією «Fineroad business LLP», а та –  белізькими офшорами «Ireland & Overseas Acquisitions» і «Milltown Corporate Services». Ці ж офшорки заснували і фірму «Highway Investment Processing», яка у 2011 році продала «Чорноморнафтогазу» першу бурову установку.