Прокуратура не змогла забрати у менедежера екс-зятя Черновецького кінотеатр на Хрещатику
18.10.2013   //  

03-1Суд відмовився визнати недійсним продаж нежилих приміщень по вул. Хрещатик, 25-А фірмі «Кінотеатр «Дружба-Орбіта». Про це свідчить постанова Вищого господарського суду України від 9 жовтня.

Столична прокуратура вказувала, що Київрада неправомірно внесла ці приміщення загальною площею 758,1 кв м до переліку об’єктів, що підлягають приватизації, і в грудні 2007 року продала їх ТОВ «Кінотеатр «Дружба-Орбіта».

Ці приміщення з 1986 року є пам’яткою архітектури місцевого значення, зазначає прокуратура, яка була приватизована під час дії законодавчо встановленої заборони на приватизацію пам’яток культурної спадщини.

Крім того, це заклад культури – кінотеатр. І він був приватизований без вирішення питання щодо збереження профілю його діяльності.

Цей спір розглядається в суді по двох справах – стосовно приміщень площею 103,0 кв м і 655,1 кв м.

Справа стосовно приміщень площею 103,0 кв м вже дійшла до ВГСУ. Суди усіх трьох інстанцій у задоволенні позову прокуратури відмовили.

Вони вказали, що приміщення по вул. Хрещатик, 25-А не включене до Державного реєстру нерухомих пам’яток України, а отже не набуло статусу об’єкта культурної спадщини.

При цьому мораторій на приватизацію поширює свою дію лише стосовно тих об’єктів культурної спадщини, які зареєстровані у встановленому порядку. Більше того, ця заборона стосується лише об’єктів культурної спадщини національного значення.

Щодо посилань прокурора на те, що не збережено профіль діяльності закладу, то суд вказав на відсутність належних доказів того, що фірма змінила профіль діяльності об’єкта приватизації.

У свою чергу справа стосовно приміщень площею 655,1 кв м дійшла до апеляційної інстанції, де прокуратура також програла з тих же підстав.

Наприкінці 2006 року засновником ТОВ «Кінотеатр «Дружба-Орбіта» став Олександр Науменко. Ця фірма перебуває у стані припинення своєї діяльності. У приміщенні кінотеатру «Дружба» зараз розташовується арт-центр.

Олександр Науменко разом із Анастасією Науменко з 2009 року є співзасновниками ТОВ «Книжковий магазин «Знання». Ця фірма зараз теж ліквідовується. Як відомо, після тривалого протистояння книжковий магазин «Знання», що на вул. Хрещатик, 44, у жовтні минулого року виселили із займаного приміщення.

Олександр Науменко пов’язаний з екс-зятем колишнього мера Києва Леоніда Чернівецького депутатом Київради В’ячеславом Супруненком. Протягом 2003-2010 років Науменко очолював ТОВ «Еквіс», засноване фірмами, які безпосередньо належали Супруненку. За даними деяких ЗМІ, Науменко є родичем Супруненка.