Через нерозторопність прокуратури фірма 19 років розводитиме рибу на державних землях
10.10.2013   //  

Суд залишив у користуванні ПП «Лукоморьє» 52,67 га земель, що перебували у постійному користуванні Розівської дослідної станції Інституту зернового господарства Української академії аграрних наук (Запорізька обл.), і які підприємство отримало з порушенням законодавства. Про це свідчить постанова Вищого господарського суду України від 2 жовтня.

У листопаді 2007 року Розівська райдержадміністрація затвердила проект про передачу ділянки площею 52,67 га в оренду ПП «Лукоморьє» для рибогосподарських потреб. На підставі цього розпорядження РДА і фірма уклали договір оренди строком до 01.11.2032.

Визнати недійсними розпорядження і договір оренди вимагає прокуратура, яка стверджує, що передача землі в оренду відбулася з порушеннями земельного законодавства.

Зокрема, передана в оренду ділянка – це земля Розівської дослідної станції. Дозвіл на вилучення ділянки з постійного користування станції РДА видала заднім числом – у 2008 році, і лише на 31,8 га.

Крім цього, на момент затвердження проекту землеустрою були відсутні погодження із Запорізьким обласним управлінням лісового та мисливського господарства, Запорізьким облводгоспом, Державним управлінням охорони навколишнього природного середовища в Запорізькій області, а висновок обов’язкової державної експертизи землевпорядної документації із зауваженнями було отримано лише у 2009 році.

Також прокуратура вказувала, що Українська академія аграрних наук у 2006 році надавала згоду на вилучення ділянки площею 31,8 га, а не 52,67 га, і на користь Розівської селищної ради, але аж ніяк не на користь Розівської райдержадміністрації. Таким чином, РДА перевищила свої повноваження, розпорядившись вказаними землями.

Втім, суди усіх трьох інстанцій у задоволенні позову прокуратури і Розівської дослідної станції відмовили у зв’язку зі спливом строку позовної давності. Як відомо, загальна позовна давність становить 3 роки, і у даному випадку суд встанови, що її відлік розпочався у 2007 році.

Також суди дійшли висновку про недоведеність того, що ПП «Лукоморьє» отримало в оренду саме землі дослідної станції. Зокрема, держакт станції на право постійного користування землею «не містить координати поворотних точок меж». До того ж, зазначеній ділянці не присвоєно кадастрового номеру.

ПП «Лукоморьє» у 2006 році заснували Олексій Воробйов, Леся Задорожня, Євгеній Кобець і Леонід Ліновецький. Останній є директором підприємства.