Депутат підозрює, що метрополітен приховує третину мільярда виручки з пасажирів
09.09.2013   //  

У київському метрополітені можуть занижувати показники відвідуваності з метою створення тіньового грошового обороту. Про це пише депутат Київради Олексій Давиденко від «УДАРу» у своєму блозі на сайті LB.ua.

Депутат звертає увагу на те, що за останні п’ять років у столичному метрополітені відкрили п’ять нових станцій метро – Деміївська, Голосіївська, Васильківська, Виставковий Центр та Іподром.

Як зазначає депутат, «ми точно знаємо, що кожна з п’яти новий станцій метро забезпечує перевезення не менше 20 тисяч пасажирів на добу, що становить сумарно понад 40 млн пасажирів на рік (80 млн грн щорічного приросту)».

Разом з тим, згідно з офіційною статистикою, загальний пасажиропотік підземки за останні п’ять років зменшився на 137,2 млн пасажирів – з 663,9 млн у 2008 році до 526,7 млн у 2012-му.

«У перерахунку на живі гроші таке дивне падіння відвідуваності столичного метро становить понад 270 млн грн. недоотриманих столицею доходів щорічно», – зауважує Давиденко.

Таким чином, за підрахунками депутата, «враховуючи природне зростання кількості станцій і приріст пасажиропотоку щорічна недоотримана київським бюджетом виручка від продажу жетонів складає більше 350 млн грн.».

За офіційними даними, збиток КП «Київський Метрополітен» за 2012 рік становить 345 млн грн. «Можливо, це ті самі мільйони , які щорічно вимиваються з обігу колись самого дохідного підприємства столиці», – не виключає Давиденко.