Прокуратура не змогла повернути 180 гектарів, які колишній голова колгоспу передав своїй фірмі
04.09.2013   //  

Суд відмовився визнати недійсним розпорядження голови Приазовської районної державної адміністрації (Запорізька обл.), яким ТОВ «Агротіс» отримало в оренду 188,4 га. Про це свідчить рішення Господарського суду Запорізької області від 14 серпня.

Фірма отримала землю у 2008 році з числа невитребуваних паїв, що розташовані на території Новокостянтинівської сільради, для товарного сільгоспвиробництва. Цільове призначення землі не змінювалося.

Обласна прокуратура вказала, що ділянка була передана в оренду без розроблення проекту землеустрою і технічної документації. Крім того, межі ділянок не були визначені в натурі (на місцевості), їм не присвоєно кадастровий номер.

Але суд назвав твердження прокуратури про невідповідність розпорядження голови РДА чинному законодавству безпідставними. Як зазначив суд, оскільки фірмі передані в оренду нерозподілені ділянки, встановлення їх меж є неможливим до появи власників паїв.

Між тим виділена фірмі земля була внесена єдиним масивом до план-схеми невитребуваних земельних часток, який був доданий до розпорядження. Це – землі колишнього КСП «Дума Леніна».

Також суд посилається на Земельний Кодекс у редакції, що була чинна на момент держреєстрації договору оренди, відповідно до якого передача землі в оренду за проектами відведення здійснюється тільки у разі зміни цільового призначення землі.

Таким чином суд прийшов до висновку, що розпорядження голови Приазовської РДА видане в межах компетенції останньої, без порушення вимог законодавства.

Засновниками ТОВ «Агротіс» були Сергій Ніколко та заслужений працівник сільського господарства України Олександр Чубенко. Останній у 1980-х був головою правління колгоспу «Дума Леніна», а зараз є директором «Агротісу».