В естакади до Південного мосту закопають 330 мільйонів. Дешевших уже вдруге викидають за папірчики
03.09.2013   //  

КП «Дирекція будівництва шляхово-транспортних споруд м.Києва» 27 серпня за результатами тендеру уклала угоду з ТОВ «Альтіс-Спецбуд» на реконструкцію транспортного вузла на правобережних підходах до Південного мосту зі з’їздами з вул.Саперно-Слобідської на Столичне шосе. Вартість угоди склала 329,83 млн грн. Про це повідомляється у «Віснику державних закупівель».

Згідно з технічним завданням, тут мають знести зелені насадження, перекласти водопровід та каналізацію, облаштувати підпірні стіни і перебудувати обидві естакади, також реконструювати повітряну лінію передавання ТЕЦ-5 Московська, встановити світлофорні системи, зовнішнє освітлення та огорожу, тощо.

Реконструкцію повинні завершити до кінця наступного року. Роботи фінансують спільно з державного та місцевого бюджетів.

ТОВ «Альтіс-Спецбуд» заснували кіпрське ТОВ «Парс Холдингс Лімітед» (51%) і сумське ТОВ «Кварцит» (49%), яке у свою чергу створили Володимир та Людмила Нагорні. Фірма входить в корпорацію «Альтіс-холдинг», яку контролює Олександр Глімбовський. Раніше холдинг  отримав низку великих державних підрядів, у тому числі на реконструкцію аеропорту «Львів» до Євро-2012 вартістю 476 млн грн., будівництво розв’язки на Поштовій площі у Києві за 404 млн грн., а також будівництво ангару в сімферопольському аеропорту за 45 млн грн. і реконструкцію приміщень «Мистецького арсеналу» за 23 млн грн.

Сам «Альтіс-Спецбуд» уперше виграв тендер на таку велику суму – єдині два підряди, які він отримав за останні п’ять років, – це будівництво полігона твердих побутових відходів у Глухові Сумської області  (4,59 млн грн.) і реконструкція центру сертифікації та випробування для «Укрспецекспорту» (16,81 млн грн.).

Єдиним допущеним до участі конкурентом фірми стало ПАТ «Будівельне управління №813», що входить в корпорацію «Золоті ворота». Нинішній голова «Укравтодору» Євген Прусенко в 2005-2006 р.р. очолював департамент технічного розвитку дорожнього сектору корпорації «Золоті ворота».

Окрім цих двох компаній участь у тендерні намагалося взяти ТОВ «Мостобудівельний загін № 122». Фірма пропонувала виконати реконструкцію дешевше на 44,62 млн грн. або 14%. Однак пропозицію відхилили через те, що компанія подала неповний пакет документів, а в пропозиції не всі сторінки були пронумеровані, проштамповані та підписані.

Окрім того замовник звернувся за підтвердженням ціни на кабель (110 кВ мідний 1х1400/120) до заводу «Південкабель». Завод надав інформацію, що ціна складає 1 800 грн./м. У той же час в договірній ціні учасника зазначена ціна 166,92 грн./м. З урахуванням кількості кабелю – 6 200 м – різниця в ціні учасникам й заводу складала 10,13 млн грн. На основі цього замовник зробив висновок, що фірма свідомо занизила ціну, «що призвело до здешевлення договірної ціни (демпінгу) учасника торгів».

Навесні цього року комунальники вже намагалися провести тендер на цю реконструкцію . Тоді заявки на участь подали дві компанії – «Альтіс-Спецбуд» і ТОВ «Укратоменергобуд» Валерія Штогріна. Остання відома тим, що вигравала тендери на будівництво транспортної розв’язки по сусідству – на примиканні проспекту Науки до Столичного шосе за 780 млн грн., на будівництво під’їзної автомобільної дороги від Червонозоряного проспекту до аеропорту «Київ» (Жуляни) вартістю 174 млн грн. , а також на будівництво нового офісу Генпрокуратури (щонайменше 147 млн грн.). «Альтіс» пропонував виконати роботи за 313 мільйонів, а «Укратоменергобуд» за 307 мільйонів. Однак тендер скасували, не допустивши до участі дешевшу пропозицію «Укратоменергобуду», через те, що фірма не подала список субпідрядників і не усі сторінки пропозиції подала пронумеруваними/проштампуваними/підписаними.