Видавці творів Януковича обламали екологічну піар-кампанію меру Донецька
02.09.2013   //  

Суд визнав недійсним рішення Донецької міськради, яким вона показово розірвала договір оренди ділянки площею 0,51 га через вирубку близько 80 сорокарічних дубів. Про це свідчить постанова Донецького апеляційного господарського суду від 20 серпня.

Ця ділянка у 2009 році була передана фірмі в оренду строком на 10 років для будівництва торгово-адміністративного  комплексу по вулиці Петровського (перехрестя з провулком Стасової). Фірма приступила до використання ділянки у січні 2013 року. А вже 27 березня Донецька міськрада прийняла рішення про розірвання договору оренди, мотивуючи його самовільним зрубування дерев на ділянці. При цьому міськрада посилалася на акт обстеження земельної ділянки від 26.03.2013, складений Управлінням земельних ресурсів міськради.

Фірма оскаржила це рішення. І суди перших двох інстанцій позов фірми задовольнили. Вони вказали, що акт обстеження ділянки від 26.03.2013 не містить даних щодо кількості та видів видалених дерев на ділянці та часу їх знесення, а також він складений за відсутності представника фірми.

Крім того, суд зазначив, що акт обстеження не є актом державного контролюючого органу, оскільки Управління земельних ресурсів міськради не наділене повноваженнями здійснювати держконтроль за використанням земель.

В апеляційній інстанції міськрада посилалася також на позапланову перевірку Державної екологічної інспекції у Донецькій області. Але суд результати цієї перевірки до уваги не прийняв, оскільки вона була проведена 02.08.2013, а рішення про розірвання договору оренди було ухвалене ще в березні.

Суд також вказав, що 12.03.2013 «Альфа Строй Индастри» отримала дозвіл на видалення 11 сухих дерев на спірній ділянці. При цьому вона оплатила їх відновну вартість.

Нагадаємо, у березні жителі мікрорайона «Текстильник» поскаржилися керівництву Донецька на вирубку зеленої зони. За їхніми словами, «у всьому мікрорайоні не залишилося жодної організованої культурної зеленої зони відпочинку», оскільки одноразово в сквері було вирубано близько вісімдесяти 40-річних дубів. Окрім того тут вже працює близько 10 торгових центрів, сотні дрібних магазинів і великий ринок.

26 березня міський голова Донецька Олександр Лук’янченко заявив, що влада показово покарає фірму, яка вирубила дерева, а восени почнеться відновлення скверу. І вже на наступний день міськрада розірвала договір оренди.

На час отримання ділянки в оренду власниками «Альфа Строй Индастри» були Олена та Ігор Поберій, на початку 2013 року їх змінили Володимир Нестеренко і Геннадій Устіменко, вони залишаються співзасновниками і зараз.

Останні двоє є засновниками ТОВ «Друкарня «Новий світ», яке у 2011 році за 16,4 млн грн. купило права на видання творів президента Віктора Януковича.

Про деталі історії  можна прочитати в статті «Наших грошей» – «Як мер Донецька повстав проти видавців Януковича».