«Регіонал» відсудив у лікарні півгектара в центрі Києва під житловий будинок
02.09.2013   //  

Ділянка площею 0,45 га, розташована на вул. Шовковична, 39/1-а у Києві залишається у користуванні ТОВ «Житло-Буд». Про це свідчить постанова Вищого господарського суду України від 21 серпня.

Договір оренди цієї ділянки Київрада і «Житло-Буд» уклали 07.07.2004. Це було зроблено на основі рішення Київради від 10.07.2003, яким міськрада припинила право користування ділянки площею 0,45 га Центральній клінічній лікарні. Ця ділянка була зарахована до земель запасу житлової та громадської забудови і передана в оренду на 15 років фірмі «Житло-Буд» для будівництва житлового будинку.

У січні цього року Госпсуд Києва задовольнив позов столичної прокуратури, яка представляла інтереси Державного агентства України з земельних ресурсів. Суд визнав договір оренди недійсним і припинив його дію.

Рішення суду мотивовано тим, що рішення Київради від 10.07.2003 було визнане протиправним та скасоване Окружним адміністративним судом Києва 21.12.2011. У червні 2012-го це рішення залишив в силі Київський апеляційний адмінсуд. Ці рішення набули чинності.

Госпсуд встановив, що ділянка знаходиться на території охоронної зони пам’ятки історії національного значення, на якій забороняється будь-яке будівництво. Крім того, проект відведення ділянки не було погоджено Головним управлінням охорони культурної спадщини та реставраційно-відновлювальних робіт. Також відсутні погодження Верховної Ради на вилучення (викупу) ділянки, висновок землевпорядної експертизи, а також висновок Спеціалізованого управління протизсувних підземних робіт. При цьому в матеріалах справи була копія Висновку експертного будівельно-технічного дослідження від 09.11.2009, яким встановлено, що будівництво багатоповерхового житлового будинку на території зсувонебезпечної земельної ділянки по вул. Шовковичній, 39/1-а не відповідає вимогам нормативних актів в галузі будівництва.

Але у квітні Київський апеляційний госпсуд січневе рішення госпсуду Києва скасував. Це рішення мотивоване тим, що 28.03.2013 Вищий адмінсуд скасував постанову Окружного адмінсуду Києва від 21.12.2011 та ухвалу Київського апеляційного адмінсуду від 21.06.2012. Оскільки інших підстав недійсності договору оренди наведено не було, суд дійшов висновку, що підстави для визнання недійсним договору оренди ділянки по вул. Шовковичній відсутні.

ВГСУ залишив без змін рішення суду апеляційної інстанції. Зазначимо, що у касаційній скарзі Олександрівська клінічна лікарня Києва наголошувала, що рішення Київради від 10.07.2003 втратило чинність на підставі рішення самої міськради від 14.07.2011, таким чином укладений на його підставі договір має бути визнаний недійсним.

Але ВГСУ зазначив, що на момент звернення прокуратури до суду у 2011 році рішення Київради від 10.07.2003 було чинним, «а його не чинність саме на підставі рішення Київської міської ради від 14.07.2011 судами досліджено не було».

«Доводи Олександрівської клінічної лікарні міста Києва, викладені у касаційній скарзі, судова колегія вважає непереконливими та такими, що зводяться до переоцінки доказів у справі, та спростовуються встановленими обставинами та наявними доказами», – зазначив ВГСУ.

Нагадаємо, Центральна клінічна лікарня користувалася вказаною ділянкою по вул. Шовковичній, 39/1-а на підставі рішення виконкому Київради 1965 року.

05.06.2002 лікарня листом повідомила ТОВ «Житло-Буд» про надання згоди на припинення права користування земельною ділянкою під будівництво житлового будинку на розі вул. Шовковичної та вул. Академіка О.О.Богомольця. Як свідчать матеріали судових справ, цей лист не містив площу ділянки, від якої відмовлялася лікарня. А також він був направлений на адресу ТОВ «Житло-Буд», а не власника земельної ділянки, як того вимагає Земельний кодекс, а тому не може вважатися заявою про добровільну відмову від права користування ділянкою.

Комплекс садиби Інституту фізіології ім. Богомольця внесено до державного реєстру як пам’ятка історії монументального мистецтва та археології національного значення.

Будівництво, яке проводила фірма «Житло-Буд» на території Олександрівської лікарні, супроводжувалося сутичками. У березні 2008 року будівельні роботи були припинені. Будівництво, зокрема, спричинило зсуву ґрунту, внаслідок чого постраждав один з корпусів Олександрівської лікарні. Там навіть було призупинено проведення хірургічних операцій.

Засновником фірми «Житло-Буду», яка зареєстрована на Майдані Незалежності, 2, є народний депутат від Партії регіонів Іван Куровський.