Фірму оштрафували на 1,7 мільйона за вирощування соняшника у природному парку
07.08.2013   //  

Суд стягнув з ТОВ «Капитал-Агро» 1,67 млн грн. шкоди за розорювання земель національного парку «Дворічанський» (Харківська обл.). Про це свідчить постанова Вищого господарського суду України від 30 липня.

Суд встановив, що фірма вирощувала соняшник на двох ділянках загальною площею 83,62 га біля урочища «Заливне» в районі села Красне.

Фірма вказала, що у лютому 2011 року Дворічанська РДА надала їй дозвіл на розробку технічної документації зі складання документів, що посвідчують право оренди на ділянку площею 200,72 га. Протягом грудня 2011 – жовтня 2012 фірма сплачувала орендну плату за користування ділянкою. При цьому, наголошувало «Капитал-Агро», межі природного парку не було встановлено.

Втім, суди усіх трьох інстанцій ці доводи відкинули. Вони вказали, що прийняття дозволу райдержадміністрацією на розробку технічної документації не надає фірмі право на використання ділянок.

Разом з тим, землі, які обробляло «Капитал-Агро», згідно з проектом організації парку, розташовані в межах рекреаційної зони, а орні землі на території парку взагалі відсутні. Як наголосив суд, «до встановлення меж територій та об’єктів природно-заповідного фонду в натурі їх межі визначаються відповідно до проектів створення територій та об’єктів природно-заповідного фонду».

Національний природний парк «Дворічанський» було створено указом президента від 11.12.2009. До його складу увійшли землі загальною площею 5603,6 га.

Першим засновником фірми «Капитал-Агро» (с.Манцівка, Харківська обл.) було ТОВ «Наша олія» Анара Агавердієва. Згодом компанію переєстрували на Юлію Маліннікову та ТОВ «Веголіан Україна», директором якого є Анар Агавердієв. З грудня 2012 рокузасновником «Капитал-Агро»  є Євген Гайворонський.