Благодійний фонд екс-губернатора Київщини відсудив у Попова офіс в центрі столиці
07.08.2013   //  

Суд визнав за Благодійним фондом «Рутенія» право на приватизацію нежитлового приміщення, що знаходиться за адресою вул. Пушкінська, 34 Б в Києві шляхом викупу. Про це свідчить постанова Вищого господарського суду України від 29 липня.

Суд зобов’язав провести приватизацію шляхом укладення договору купівлі-продажу цієї будівлі.

Як свідчать матеріали справи, благодійний фонд «Рутенія» орендує приміщення, вартість яких становить 2,79 млн грн., по вул. Пушкінській, 34 Б з 1999 року.

У 2007 році вони були включені Київрадою до переліку об’єктів, що підлягають приватизації протягом 2007-2010 років.

Навесні 2011 року фонд звернувся до Управління комунальної власності Київради з проханням повідомити, на якій стадії знаходиться підготовка об’єкта і які документи необхідно подати для його викупу.

У відповідь Управління повідомило, що Київрада 31.03.2011 погодила нову програму приватизації комунального майна на 2011-2012 роки. Нею попередню програму визнано такою, що втратила чинність. Відтак, повідомило Управління, питання приватизації «Рутенією» спірного майна буде вирішене після затвердження такої програми. Тоді благодійний фонд, звинувативши Управління у бездіяльності, звернувся до суду.

Госпсуд Києва у задоволенні позову «Рутенії» відмовив. Він вказав, що здійснення передприватизаційної підготовки спірного майна було неможливим через наявність заборгованості фонду по сплаті орендної плати, яка станом на травень 2011-го становила 336,7 тис. грн.

Втім, апеляційний суд це рішення скасував. Він вказав, що чиновники міськради не здійснили підготовку до приватизації у встановлений законом строк (2 місяці).

Щодо заборгованості по оренді апеляційний суд заявив, що госпсуд «не встановив моменту виникнення такої заборгованості і не співставив її з моментом виникнення у фонду права на приватизацію».

Крім того, апеляційний суд вказав, що на момент надання відповіді фонду нова програма приватизації ще не набрала чинності. Таким чином ще була чинною програма приватизації на 2007-2010 роки.

Засновниками Благодійного фонду «Рутенія» є екс-губернатор Київщини, народний депутат кількох скликань Євген Жовтяк і Володимир Якимчук, який у середині 2000-х виконував обов’язки міського голови Білої Церкви.