Брату «альткомівця» дали ще 73 мільйони на Вуглегірську ТЕС, щоб люди не прокляли владу
05.08.2013   //  

ПАТ «Центренерго» 26 липня уклало угоду з ТОВ «Спеценергомонтаж» на відновлення системи контролю та керування із одночасним впровадженням АСУ ТП на енергоблоці ст.№4 І черги Вуглегірської ТЕС вартістю 73,44 млн грн. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

Торги проведено за неконкурентною процедурою закупівлі «в одного учасника», оскільки раніше «Центренерго» замовило цій же фірмі роботи по відновленню інших енергоблоків Вуглегірської ТЕС на 198,29 млн грн. Тоді підряди фірмі було також віддано без відкритих торгів.

Необхідність якнайшвидшого проведення тендерів у «Центренерго» пояснюють тим, що затягування виконання відновлювальних робіт призведе до відсутності централізованого опалення і постачання гарячої води в соціальних об’єктах м. Світлодарська на початок опалювального сезону 2013 році.

«Це в свою чергу призведе до негативних соціальних процесів та небажаних наслідків, поставить під загрозу здоров’я та життя людей, підвищить соціальну напругу серед населення та негативне ставлення до органів державної влади, стане причиною виникнення інших надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру, спричинить руйнування систем теплозабезпечення», – йдеться в обґрунтуванні.

Половина статутного капіталу фірми «Спеценергомонтаж» належить Володимиру Ковальову, брату заступника директора ФПГ «Альтком» Михайла Ковальова. Співвласниками є Андрій Машталап та Олена Запорожець. З урахуванням цих підрядів, за останні п’ять років фірма отримала підряди на 951,67 млн грн.

29 березня 2013 р. на Вуглегірській ТЕС у місті Світлодарськ Донецької області сталася пожежа, яка привела до її повної зупинки. Внаслідок пожежі знищено покрівлю та перекриття машинного залу на площі 1 600 м2, тимчасово знеструмлений Новолуганський фільтрувально-очисний комплекс, що постачає питну воду до м. Світлодарська та с. Новолуганське (на цей час живлення фільтрувально-очисного комплексу здійснюється пересувною електростанцією ГТУ). У Світлодарську без теплопостачання та постачання гарячої води залишилося 2 школи, 4 дитячих садки, 1 лікарня, 180 житлових будинків.

Для виплати працівникам Вуглегірської ТЕС коштів у розмірі їх зарплати Кабінет міністрів запровадив щомісячний додатковий платіж до тарифу на відпуск електричної енергії ПАТ «Центренерго». Фактичний місячний фонд оплати праці з обов’язковими нарахуваннями промислово-виробничого персоналу Вуглегірської ТЕС складає близько 20 млн.грн.