Син Азарова допомагає Януковичу розбудовувати палац на мисі Айя
29.07.2013   //  

Розкішний кримський маєток для сина президента Олександра Януковича допомагає розбудовувати син прем’єр-міністра Олексій Азаров. Про це пишуть Тетяна Чорновіл та Ігор Луценко на «Українській правді».

Так, серед семи власників ТОВ «Орлинівське мисливське господарство», яке у 2008-му отримало майже 14 тисяч га – все узбережжя від Балаклави до мису Айя – в оренду на 25 років всього за 500 тис грн. на рік, значиться Наталія Швидун.

Вона також є засновником Благодійного фонду сприяння розвитку фізичної культури і спорту «Славутич» разом з Глібом Лєшковим, відомим як менеджер будівельної групи «Розвиток» Олексія Азарова. А до Лєшкова співзасновником «Славутича» разом з Швидун був Вадим Сисюк, який вийшов зі структури власників після призначення Миколи Азарова прем’єром, отримавши посаду заступника міністра спорту.

Нагадаємо, на місці колишньої бази відпочинку працівників «Укравтодору» «Мис Айя» будується розкішний палац. За даними видання, будівництво особисто контролює син президента Олександр Янукович.

У 2007 році під час прем’єрства Януковича пов’язані із «Сім’єю» фірми (ТОВ «Арктур Крим», ТОВ «Норд-2007») за 6,36 млн грн. приватизували все майно бази, у тому числі 3,5 га парку.

Далі територія маєтку періодично розширювалася, причому власник нічого не платив державі, наголошують журналісти. Зокрема, в 2007 році база відпочинку «Мис Айя» безкоштовно приєднала до себе пляж довжиною 900 метрів, від якого добровільно відмовилося держпідприємство «Лікувально-реабілітаційний центр для учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС імені В.Т.Гуца», що знаходилось в підпорядкуванні «Укравтодору» під керівництвом Володимира Демішкана.

У 2012 році міськрада Севастополя розширила володіння Януковича на мисі Айя ще на 1, 7 га, а в цьому році передала ТОВ «Норд-2007» 2,2 га в урочищі Батіліман у Криму «для будівництва та обслуговування протизсувних і гідротехнічних споруд на базі відпочинку «Мис Айя».

Однак, «це далеко не вся територія, яку контролює та планує контролювати «Сім’я» на мисі Айя». Як зазначає видання, власник ТОВ «Норд 2007», по суті, самовільно захопив всю територію державного ботанічного заказника площею понад 30 га, що межує з територією бази «Мис Айя». Справа у тому, що єдина стежина, що веде у заказник, опинилася на території бази. Тож, хто володіє базою, той володіє і заказником.

Крім того, вже згадані 14 тис га узбережжя від Балаклави до мису Айя, яке орендувала фірма, співвласниця якої наближена до Олексія Азарова. Варто зазначити, що орендарі отримали у своє користування найкращі дикі пляжі Криму, в тому числі знаменитий «Загублений світ». За даними видання, на цьому пляжі «вже почався терор «дикарів», які традиційно тут відпочивали».

ajja1             ajja