Приватна фірма без дозволу забудовує гектар лісу на березі Печенізького водосховища
29.07.2013   //  

Фірма «Український стандарт» у 2003 році отримала в оренду на 49 років лісову ділянку на березі Печенізького водосховища (Харківська обл.) для створення зони відпочинку для своїх працівників та розміщення спортивного комплексу, хоча держлісгосп стверджує, що дозволу на вилучення ділянки не давав. Про це свідчить постанова Вищого господарського суду України від 18 липня.

У 2012 році прокурорська перевірка виявила, що Печенізька райдержадміністрація незаконно вилучила цю ділянку із постійного користування ДП «Чугуєво-Бобчанське лісове господарство» і змінила її цільове призначення.

Таким чином будівництво двоповерхового спортивного комплексу, двох гаражів та інших об’єктів унеможливлює використання ділянки зі збереженням лісових культур.

При цьому, як вказує лісгосп, погодження на вилучення ділянки фірмі не надавались.

Суди перших двох інстанцій у задоволенні позову відмовили. Вони вказали, що прокуратура не надала документів, які би підтверджували право держпідприємства на користування ділянкою. Таким чином суд вважає недоведеним порушення прав лісгоспу.

У свою чергу ВГСУ ці рішення скасував і відправив справу на новий розгляд до суду першої інстанції. Він вказав, що суди не дослідили, чи надавалася ділянка в постійне користування лісгоспу, а також не витребували планово-картографічні матеріали лісовпорядкування. Також суд не встановив, чи відповідало розпорядження Печенізької РДА про виділення ділянки фірмі тодішньому законодавству.

ВГСУ нагадав також, що лісові ділянки можуть надаватися в оренду лише тим організаціям, у яких створено спеціалізовані лісогосподарські підрозділи.

Власниками ТОВ «Український стандарт» є харків’яни Гліб Трусов, Костянтин Рижиков і Павло Коновченко. Печенізьку РДА у 2003 році очолював Сергій Мотузний.