Згорілу Вуглегірську ТЕС за 200 мільйонів відновлятиме брат «альткомівця»
11.07.2013   //  

ПАТ «Центренерго» на початку липня оголосила про обрання ТОВ «Спеценергомонтаж» виконавцем робіт по реконструкції І черги Вуглегірської теплоелектростанції на загальну суму 198,29 млн грн. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

Капітальний ремонт машинного залу головного корпусу енергоблоків 300 МВт коштуватиме 118,47 млн грн. Ще 79,82 млн грн. виділено на відновлення системи контролю та керування із одночасним впровадженням АСУ ТП на енергоблоці ст. №1. Роботи потрібно виконати до кінця цього року.

Торги проведено за неконкурентною процедурою закупівлі «в одного учасника». Це зобумовлено нагальною необхідністю відновлення роботи ТЕС, яка постраждала унаслідок пожежі.

В обґрунтуванні закупівлі повідомляється, що виконавця було відібрано на засіданні підсекції «Електроенергетика» науково-технічної Ради Міненерговугілля з відновлення Вуглегірської ТЕС ПАТ «Центренерго» (протокол від 26.04.2013 року). На засіданні розглядались технічні пропозиції від «спеціалізованих організацій, що мають досвід виконання таких робіт та всі необхідні дозволи і ліцензії», і «найбільш доцільною визначено пропозицію ТОВ «Спеценергомонтаж». Разом з тим, в обґрунтуванні закупівлі немає жодних даних про те, які ще компанії подавали свої пропозиції.

Половина статутного капіталу фірми «Спеценергомонтаж» належить Володимиру Ковальову, брату заступника директора ФПГ «Альтком» Михайла Ковальова. Співвласниками є Андрій Машталап та Олена Запорожець. З урахуванням цих підрядів, за останні п’ять років фірма отримала підряди на 878,23 млн грн.

29 березня 2013 р. на Вуглегірській ТЕС у місті Світлодарськ Донецької області сталася пожежа, яка привела до її повної зупинки. Внаслідок пожежі знищено покрівлю та перекриття машинного залу на площі 1 600 м2, тимчасово знеструмлений Новолуганський фільтрувально-очисний комплекс, що постачає питну воду до м. Світлодарська та с. Новолуганське (на цей час живлення фільтрувально-очисного комплексу здійснюється пересувною електростанцією ГТУ). У Світлодарську без теплопостачання та постачання гарячої води залишилося 2 школи, 4 дитячих садки, 1 лікарня, 180 житлових будинків.

Роботи по відновленню мостових кранів машзалу були закінчені ще 31 травня.

Для виплати працівникам Вуглегірської ТЕС коштів у розмірі їх зарплати постановою Кабінету міністрів від 22 квітня 2013 р. № 332 запроваджено щомісячний додатковий платіж до тарифу на відпуск електричної енергії ПАТ «Центренерго». Фактичний місячний фонд оплати праці з обов’язковими нарахуваннями промислово-виробничого персоналу Вуглегірської ТЕС складає близько 20 млн.грн.