Оточення Януковича продало вугілля на «Донбасенерго» ще на 693 мільйона – державні шахтарі на тендер не прийшли
10.07.2013   //  

ПАТ «Донбасенерго» 25 червня за результатами тендеру уклало угоду з ТОВ «Траст інвест» на постачання 700 тис тонн вугілля групи А на суму 693,00 млн грн. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

Вугілля марок АШ 0-6 зб., АШ 0-6 конц., АШ 0-6, АШ 0-6 відс., А 0-100 придбано по 990 грн/т.

Фірму «Траст інвест» зі статутним капіталом 100 тис грн. зареєстрована на донеччанина Дмитра Шклярова. Контактний номер компанії також є контактним для фірми «Рятувальник», якою володіє будівельне підприємство «Кепітел білдінг Корпорейшен» з холдингу «МАКО» Олександра Януковича. Компанія зареєстрована по вул. Коваля, 80-а в Донецьку. За цією ж адресою знаходиться офіс бізнесмена Олександра Козодоя, який наприкінці 1990-х працював заступником губернатора Донецької області Віктора Януковича.

Єдиним конкурентом було ТОВ «ТД «Енерговугілля», засноване комерційним директором «Донбасенерго» Олегом Жебським, також відомим як бізнес-партнер екс-міністра енергетики Юрія Продана. Нині компанію перереєстровано на Станіслава Нікішина, який раніше очолював ТОВ «Збагачувальна фабрика «Лідієвска» з групи народного депутата від Партії регіонів Юхима Звягільського.

«Траст інвест» почало перемагати на тендерах «Донбасенерго» у 2012 році, коли його очолив Едуард Бондаренко. Раніше він керував ТОВ «Виробничо-транспортна фірма «Угольтранс». Нині половиною цієї компанії володіє брат Едуарда Бондаренка Ігор, дружина якого зараз є гендиректором фірми. Одним з перших засновників компанії був Віталій Беляков, нинішній чільник фірми «ДРФЦ» з групи Олександра Януковича.

Нагадаємо, зараз склади державних вугледобувних підприємств переповнені видобутим вугіллям, яке немає збуту в Україні. Основною причиною профіциту вугілля в Україні є тіньовий ринок, обсяг якого становить 6 млн тонн на рік. Найбільшими постачальниками вугілля з копанок стали фірми, які пов’язують із Олександром Януковичем.

Нещодавно холдинг ДТЕК Ріната Ахметова погодився викупити вугілля, яке призначалося для Вуглегірської ТЕС, в об’ємі 2 мільйони тон удвічі дешевше, ніж раніше купувала сама ТЕС. При цьому Міненерго пообіцяло ліквідувати посередницькі схеми при закупівлі державного вугілля.

Найбільші постачальники вугілля «Донбасенерго» у 2010-2013 роках

Постачальник Млн грн. Власність
ДП «Вугілля України» 7 329,26 Державне підприємство. За даними судового рішення, «Вугілля України» доставляє державним енергетикам вугілля зі збагачувальних фабрик Олександра Януковича.
ТОВ «Траст інвест» 5 818,20 Підряди отримані у 2012-2013 роках. Фірма зареєстрована на донеччанина Дмитра Шклярова. Контактний номер фірми такий самий як у компаній «Консалтінг кепітал», «Востокенергоком», «Укрвостокснабжение» та «Рятувальник» з групи Олександра Януковича.
ТОВ «ДТЕК трейдінг» 3 327,64 Група Ріната Ахметова, підряди отримані у 2010-2011 роках
ТОВ «ТД «Енерговугілля» 2 541,00 Підряди отримані у 2011-2012 роках. Фірму було засновано комерційним директором «Донбасенерго» Олегом Жебським, також відомим як бізнес-партнер екс-міністра енергетики Юрія Продана. Зараз засновником є Станіслав Нікішин, який раніше очолював ТОВ «Збагачувальна фабрика «Лідієвска» з групи народного депутата від Партії регіонів Юхима Звягільського.
ТОВ «Сварожеч» 537,50 Підряд отримано у 2011 році. Тоді до складу засновників входив Віталій Беляков, який зараз є президентом асоціації «ДРФЦ».
ТОВ «ДВ нафтогазовидобувна компанія» 176,58 Група Юрія Бойко, підряди отримані у 2010-2011 роках