Залізничні мільярдери
01.07.2013   //  

dinner

(додано заяву прес-служби “МАКО”)

Янукович, Єрємєєв, Ахметов, Пінчук, податківець, нардеп, партнер голови «Укрзалізничпостачу» та інші за півроку освоїли понад 10 мільярдів «Укрзалізниці».

За перші шість місяців 2013 року у «Віснику держзакупівель» було опубліковано дані про тендери «Укралізничпостачу», Держадміністрації залізничного транспорту та шести регіональних залізниць на 12,16 млрд грн. Це один з найбільших показників у порівнянні з тендерами інших державних установ і підприємств. Співставні лише тендери «Нафтогазу» та «Енергоатому». Минулого року на цьому ж рівні були вугледобувні підприємства. Однак дякуючи Віктору Януковичу і його більшості в парламенті, цього року з «Вісника держзакупівель» були прибрані тендери, які держпідприємства проводять за «власні кошти». Відтак дані про закупівлі шахтарів майже зникли з публічного доступу.

Отже у першому півріччі 2013 р. закупівельний підрозділ залізниці – ДП «Укрзалізничпостач» – провів тендери на 10,42 млрд грн. Левову частку цієї суми – 8,52 млрд грн. освоїли кілька фірм, які ми класифікували по чотирьом групам впливу:

Олександр Янукович&Ко – 3,45 млрд грн. Президентський син, якого неофіційно вважають претендентом на звання олігарха України №1, офіційно наважився визнати лише кілька компаній під парасолькою «МАКО». І жодна з цих фірм участі в товарних тендерах не бере. Лише «Всеукраїнський банк розвитку» нарощує свій вплив на залізницю, роздавши цього року кредити вже на 0,55 млрд грн. Відтак ми назвали цю групу «Янукович&Ко», маючи на увазі вкрай темні відносини в середовищі донецьких бізнесменів (в таблиці нижче про кожну з цих компаній – «Перша паливна компанія», «Левада-палас», «Автономні джерела струму», «Євроінвестстрой», «Енергетичне Машинобудування», «Консалтінг кепітал», «Ремдизель груп»).

Після опублікування матеріалу департамент по зв’язкам з громадськістю «МАКО холдингу» надіслав «Нашим Грошам» свою заяву. В ній було підтверджена наша інформація про те, що «Всеукраїнський банк розвитку» є єдиним підприємством з групи «МАКО», який бере участь у державних тендерах. Разом з тим, у заяві стверджується, що «МАКО» не має стосунку до згаданих компаній.

Від «Наших Грошей». Ми, як і прес-служба «МАКО», впевнені, що згадані нами фірми офіційно не є активами холдингу Олександра Януковича. Ми навіть впевнені у тому, що Олександр Янукович насправді не має жодної уяви про те, як називаються ці фірми та на кого вони офіційно зареєстровані. Саме тому ми назвали згаданий конгломерат компаній «Олександр Янукович&Ко». І можемо лише сподіватись, що нова влада з’ясує справжніх бенефіціарів цих фірм.

Ігор Єрємєєв – 2,82 млрд грн. Цього року група «Контініум» продає залізниці дизпаливо через компанії «Укрпостач-Нафтотрейд» і «ВК Імпекс».

Рінат Ахметов – 1,64 млрд грн. До цієї групи ми віднесли лише ті компанії, чий зв’язок з олігархом №1 є беззаперечним: «Метінвест-Україна», «Метінвест-СМЦ», «Донбаське промислово-транспортне підприємство», «ДТЕК трейдінг», «Керченський стрілочний завод».

Віктор Пінчук – 0,61 млрд грн. «Інтерпайп Україна» ритуально отримала щорічний підряд на постачання колес.

Решта – 1,90 млрд грн. Тут присутні колишній заступник голови Державної податкової адміністрації України, нардеп від Партії регіонів, бютівська тушка з Сумської облради, впливовий бізнесмен з Бердянська, партнерка Бродського, менеджер Близнюка та інші (всі дані в таблиці внизу статті).

Свої тендери проводила і Державна адміністрація залізничного транспорту, яка розділила 0,48 млрд грн. на ремонт рухомого складу між власними заводами, та шість регіональних залізниць. Південно-західна, Південна, Придніпровська, Львівська, Донецька та Одеська залізниці разом натендерили 1,26 млрд грн.

В регіональних тендерах монополії визнаних олігархів немає. Більше того, всюдисуща фірма «Євроінвестрой» не отримала жодного підряду Львівської залізниці. Тобто залізничники на місцях на відміну від регіональних вуглепромівців зберігають певну свободу фінансових потоків.

Серед зірок регіональних залізниць варто відмітити групу, яка за півроку натендерила понад 165 млн грн.: «Мастер клін» (42,18 млн грн. на прибиранні об’єктів Південно-західної залізниці), «Група компаній «Вектор» (40,68 млн грн. на охороні об’єктів ПЗЗ і Одеської залізниці)  «Об‘єднаний Торговий Дім «Безпека руху» (83,00 млн грн. на устаткуванні для різних залізниць).

Засновниками «Безпеки руху» є донеччани Денис Шелковін та Олександр Куліков. Останній є бізнес-партнером директора ДП «Укрзалізничпостач» Олега Якимовського – вони відомі як співзасновники ТОВ «Торговий дім «Попаснянський вагоноремонтний завод». Сам завод контролюється нардепом від Партії регіонів Антоном Пригодським з оточення Віктора Януковича.

Шелковін також відомий як директор «Групи компаній «Вектор». Цю фірму нині зареєстровано на кіпрський офшор «Пірімова холдінгз лтд». На цей же офшор також зареєстровано фірму «Мастер-клін». Також «Вектор» є співзасновником ломбарду «Щедра кишеня» у Києві разом з фірмою «Мост капітал» донеччанина Олексія Пишного (група компаній «Мост» та Донецький ремонтно-механічний завод).

У тендерах «Укрзаліничпостачу» не було фірми «Прем’єр Лізинг» (180,67 млн грн. на тендерах регіональних залізниць), яка контролює лізингову складову угрупування Януковича&Ко. Засновником фірми є Анатолій Герасименко, мешканець смт Білокуракине Луганської області. Директором є Андрій Черніков, відомий як директор компанії «Укррослізинг» в 2009 році, коли засновником «Укррослізингу» була кіпрська компанія «Імпофірм Консалтінг Лімітед». Цей офшор також виступав засновником фірми «Албента», пов’язаної з групою народного депутата від Партії регіонів Юрія Іванющенко. Реєстрацією та супроводом діяльності «Премєр-лізингу» займається юридична компанія «Стайлинг». Її засновник Богдан Данкевич відомий як засновник ПАТ «Домінанта», основним акціонером якого є ТОВ «Танталіт» – номінальний власний резиденції «Межигір’я» Віктора Януковича.

Також відмітимо компанію «Трібо» з групи першого заступника міністра інфраструктури Костянтина Єфіменка, яка по зернятку наклювала у різних підрозділів «Укрзалізниці» 15,47 млн грн.

Також по зернятку назбирало 23,77 млн грн. ПрАТ «Юнікон». Акціонерами дніпропетровської компанії є Олег Кононюк (40%), ТОВ «КУА «Мтір Ессет Менеджмент» з групи братів Суркісів (0,1%), Сергій Анюхін (12%), Тетяна Дубина (28%), Юрій Зарічнюк (20%). Тетяна Дубина – це дружина Олега Дубини, який очолював «Нафтогаз України» в останньому уряді Юлії Тимошенко.

Підрядники «Укрзалізнипостачу» у першому півріччі 2013 р. (розшифровані фірми, чиї сумарні здобутки становлять 94% від 10,42 млрд грн.)

Компанія Підряди, грн. Примітки
1. ТОВ «Перша паливна компанія»

2 781 317 811

Ця фірма була заснована фондом «Альтана інвестмент менеджмент», яким раніше володів Анатолій Амелін, співзасновник ТОВ “Столичний стиль”разом з Олександром Януковичем і низкою донецьких бізнесменів.

«Альтана» також співпрацює зі структурами Ріната Ахметова, наприклад організувала закритий випуск облігацій «ДТЕК Дніпроенерго». Амелін офіційно вийшов зі складу власників «Альтани», яку переоформлено на віргінський офшор «Altana limited».Керівником ПАТ «Альтана Капітал» є Олена Амітан. Як розповідав Сергій Тарута, до створення корпорації «Індустріальний союз Донбасу» в середині 1990-х років були причетні Олександр Момот та Веніамін Амітан.В середині 2012 року «Першу паливну компанію» було перереєстровано на донеччанина Всеволода Момота. На початку 2000-х він заснував компанію «Промінь», яка займається дрібнооптовою торгівлею паливом в Донецькій області. Другий співвласник компанії – Юрій Шакуров, один із синів якого, Сергій, працює віце-президентом хокейного клубу «Донбас», що належить донецькому нардепу Борису Колеснікову. Другий син Шакурова, Іван, очолює компанію «Укрсервіс», що належить Колеснікову та його дружині. Саме після зміни власників і почались тендерні успіхи “Першої паливної”. Однак саме в цей час Колесніков втратив всі пости у виконавчій владі.

2. ТОВ «Укрпостач-Нафтотрейд»

2 167 824 750

Засновником фірми є кіпрський офшор «Овг оіл вест лімітед», який також виступає засновником ряду фірм групи «Контініум» народного депутата Ігоря Єрємєєва (позафракційний).
3. ТОВ «Метінвест-Україна»

854 364 734

Рінат Ахметов.
4. МПП «ВК Імпекс»

656 100 000

Фірму зі статним капіталом 100 грн зареєстровано в одному з сіл Волинської області на Миколу Голанова. Компанія виконує послуги для мережі АЗС «WOG» з групи Єрємєєва. Також Голанов є партнером юрисконсульта єрємєєвської фірми «Вест Ойл Груп» Віталія Проневича по фірмі «ЗНГ-Житомир».
5. ТОВ «Інтерпайп Україна»

609 116 640

Віктор Пінчук.
6. ТОВ «Метінвест-СМЦ»

343 962 834

Рінат Ахметов.
7. ТОВ «Донбаське промислово-транспортне підприємство»

315 541 690

Рінат Ахметов. Компанія реалізує продукцію «Керченського стрілочного заводу».
8. ТОВ «Левада-палас»

239 931 435

Фірму було засновано у 2006 році фінансовою компанією «Ягуар», власником якої був Віктор Бондік, нинішній директор ДП «Укрхімтрансаміак». У 2011 році «Леваду-палас» було перереєстровано на В’ячеслава Ярошенка з оточення народного депутата від Партії регіонів Юрія Іванющенка, а з 2012 року власником фірми є харків’янин Юрій Перевозник. Саме при цьому власнику «Левада-палас» почала вигравати державні тендери.
9. ТОВ «ТД «Дружківські металеві вироби»

227 262 786

Компанія контролюється сім’єю Валерія Малікова, колишнього голови податкової міліції Донецької області та заступника голови Державної податкової адміністрації України до 2012 року.
10. ТОВ «Фірма Меганом»

169 843 513

Контролюється групою УПЕК харківського нардепа від Партії регіонів Анатолія Гіршфельда.
11. ТОВ «ТД Сумський ЗГТВ, Лебединський МБДЕЗ «ТЕМП»

137 498 187

Ця фірма торгує продукцією заводів, які входять в концерн «Демпург» (Суми) Володимира Гордієнка і Геннадія Дорошенка. Директор «Демпургу» Геннадій Дорошенко в 2010 році став депутатом Сумської облради за списком БЮТ, будучи головою обласної організації «Батьківщини». Однак згодом разом з кількома бютівцями і безпартійними депутатами перейшов у тушковану групу «За реформи», за що його було виключено з лав «Батьківщини».
12. ТОВ «ТД Агрінол»

132 510 675

Засновниками ТОВ «ТД Агрінол» (Бердянськ, Запорізька обл.) є Юрій і Руслан Пономарьови – племінники впливового бердянського підприємця Олександра Пономарьова, а також Михайло Какушадзе, Ігор Добича та запорізьке ЗАТ «КУА «Славутич-інвест».
13. ПАТ «ВТБ банк»

118 084 800

Російський уряд.
14. ТОВ «Автономні джерела струму»

106 910 523

Фірмі належить завод у Львівській області. До середини 2011 року фірму контролював львів’янин Валерій Крисько. Потім 25% статутного капіталу «АДС» перейшло до донецького ТОВ «Фріленд Україна» Івана Челпана та директорки фірми «Альтана Капітал» Олени Амітан, ще 25% – донецькому ТОВ «Велью ессет менеджмент» Катерини Амеліної, родичці екс-засновника «Альтани» Анатолія Амеліна.
15. ТОВ «Стейс»

105 338 496

Фірма зі статутним капіталом у розмірі 46 тис грн. заснована Світланою Карплюк і Люсею Гордич, бізнес-партнерками Євгена Бродського (ТОВ «Черняхівський нерудпром») – брата голови Держпідприємництва Михайла Бродського, близького до екс-віце-прем’єра-міністра інфраструктури Бориса Колеснікова
16. ТОВ «Євроінвестстрой»

104 549 527

Фірму засновано донеччанами Юрієм Лисиченком та Ольгою Середою. Середа також працює менеджером з продажів донецького ТОВ «Мега Терм», що має спільний телефон з ПП «Аква Аппія», засновником якого виявилася Тетяна Галенко. Вона є директоркою корпорації «МАКО» та благодійного фонду «Олександр Янукович».
17. ТОВ «ТД «Енергетичне Машинобудування»

95 570 778

Одним з власників є мешканець Білорусі Сергій Тимошенко. Наприкінці 2012 року він замінив у складі засновників Артема Синаха, заступника директора по поставках матеріалів, запчастин та нафтопродуктів ДП «Укрзалізничпостач».Іншими засновниками «Енергетичного машинобудування» є ТОВ «Фріленд Україна» Івана Челпана та директорки фірми «Альтана Капітал» Олени Амітан, ТОВ «Велью ессет менеджмент» Катерини Амеліної.
18. ТОВ «ТД «БМЗ»

90 803 042

Директором фірми є Олександр Хабенко, член наглядової ради ПАТ «Бериславський машинобудiвний завод». Основним акціонером заводу є фірма ТОВ «Укрпроммаш» Василя та Людмили Мельників.
19. ТОВ «ЕК «Зеніт»

89 702 004

Фірма зі статутним капіталом 54 тис грн., зареєстрована у Києві на мешканку Конотопа Світлану Грушко. Вона є вже третьою засновницею компанії з 2008 року. До неї власниками «Зеніту» почерзі були Сергій Ляшевський з Алушти та Ігор Ольшанський з Броварів.
20. ТОВ «ДТЕК трейдінг»

78 566 464

Рінат Ахметов.
21. ТОВ «Консалтінг кепітал»

69 954 362

В реєстраційних даних фірми зазначено контактний телефон, який також належить донецькому ТОВ «Рятувальник», яким володіє будівельне підприємство «Кепітел білдінг Корпорейшен», що входить в «МАКО Холдинг» Олександра Януковича.
22. ТОВ «Проммашплюс»

57 777 508

Компанія зі статутним капіталом 1 тис грн. зареєстрована на Георгія Ченцова. Раніше він очолював торговий дім «Краматорського заводу важкого верстатобудування», який входив до сферу впливу екс-міністра регіонального розвитку та екс-голови Донецької облдержадміністрації Анатолія Близнюка.
23. ТОВ «Транселектрокомплект»

56 329 071

Фірму було засновано донеччанами Майєю Бородіною та Оленою Ущекою в 2011 році по призначенні Бориса Колеснікова міністром інфраструктури і Володимира Козака гендиректором «Укрзалізниці». З того часу компанія вигравала тендери виключно в системі залізниці.
24. ТОВ «Ремдизель груп»

56 079 214

Половину статутного капіталу фірми контролює ТОВ «Укрпроммаш» Василя та Людмили Мельників. Іншим співвласником нової фірми є Юрій Кияшко. Раніше він також був відомий як член ревізійної комісії ПАТ «Керченський металургійний комбінат» та директор ТОВ «Аврора лтд». Ці компанії контролюються структурами народного депутата від Партії регіонів Антона Пригодського та групою Януковича. Також на Кияшка було зареєстровано фірму «Карготранс» – одну з шести компаній, які минулого року отримали від «Укрзалізниці» монополію на послуги вантажоперевезень.
25. ПрАТ «Промдизель»

48 958 560

Компанія Сергія Горєтого, Олександра Коптєва, Валерія Свиридова і Олександра Ходячих.
26. ТОВ «ТД «ЛЕМЗ»

47 271 133

Основним власником луганської компанії є Олег Петрович Ткаченко. Людина з таким ПІБ є начальником управління метрології та технічного регулювання «Укрзалізниці».
27. ТОВ «Керченський стрілочний завод»

47 055 380

Засновником фірми є ПАТ «Уктранслізинг», яке контролюється фірмою «Лемтранс». «Лемтранс» минулого року був викуплений у групи Януковича-Пригодського структурами Ріната Ахметова, які були співвласниками.
28. ТОВ «Євротрансмаш»

45 669 841

29. ТОВ «НВП «Локомотив»

43 727 172

30. ПАТ «Криворізький суріковий завод»

33 694 498

31. Andalusia Sp, z o,o

30 740 666

32. КТ «Донтехгума і компанія»

27 578 880

33. ТОВ «Таланлегпром»

25 358 062

34. ТОВ «Машбудресурс»

24 245 294

35. ТОВ «Українська індустріальна інвестиційна група»

23 912 541

36. ТОВ «Транскомплект-С»

22 845 339

37. ОАО «Звезда»

20 609 182

38. ПрАТ «ЛМЦ»

18 013 508

39. ТОВ «Абсолют Стіл»

17 759 700

40. ТОВ «Агва трейд сервіс»

17 536 769

41. ТОВ «Укрдизельпром»

15 204 985

42. ТОВ «Завод нових технологій»

14 911 213

43. ДП «Фірма Леда»

12 917 015

44. ТОВ «Укрінтермаш»

11 877 930

45. ТОВ «Югтранском»

9 229 048

46. ТОВ «НВП «Квазар Комплекс»

9 224 162

47. ТОВ «Юніонсервіс»

9 195 424

48. ТОВ «ТД «Ріко»

8 867 576

49. ТОВ «Укрзалізничпром»

8 823 367

50. ТОВ «СП «Транс Інтер Квазар»

8 483 623

51. ПАТ «Рейл»

8 281 652

52. ТОВ «НВО «Сєвєродонецький склопластик»

8 230 800

53. ТОВ з ІІ «ТД «Укртекст»

8 099 806

54. ТОВ НВП «Енерготрансінжиніринг»

8 020 247

55. ПрАТ «Цюрупинська швейна фабрика «Юність»

7 510 812

56. ТОВ «Перша енергетична будівельна компанія «Енергетика»

7 486 070

57. ТОВ НВП «Річ»

6 563 425

58. SESO-spol, sr,o,, Vranov nad Topl’ou, Slovakia

6 020 601

59. ТОВ «Українська система переказу»

5 593 445

60. ТОВ «Інвестиційна промислова компанія РСС»

5 592 431

61. ПП «Уржелдорстрой»

5 054 400

62. ТОВ «Донріф»

4 962 751

63. Фірма «АВК»

4 525 409

64. ТОВ «Фірма «УкрОпт»

4 428 960

65. ПАТ «Трібо»

4 051 834

66. ТОВ «Промекспосервіс»

3 894 727

67. ТОВ «ТД «Робікон»

3 868 197

68. ТОВ «ЕЛПО Україна»

3 797 462

69. ТОВ «Валтекс»

3 702 976

70. ПП «СІАС-Трейдінг»

3 579 269

71. ТОВ «ПКВП МДС»

3 496 329

72. ТОВ «Інтер-ГТВ»

3 396 597

73. ТОВ «Світлофори»

3 243 960

74. ТОВ «Броварське електротехнічне об’єднання»

3 232 673

75. Дніпропетровське учбово-виробниче підприємство українського товариства сліпих

2 977 400

76. ОАО «Минский подшипниковый завод»

2 707 353

77. ПрАТ «Юнікон»

2 558 954

78. ТОВ «Амстед-Рейл»

2 403 425

79. ТОВ «Донтехноком»

2 333 799

80. ТОВ «НВФ «Елна»

1 642 374

81. ТОВ «Укрспецеко»

1 383 198

82. ТОВ «Український папір»

1 376 599

83. ПАТ «Олександрійська фабрика діаграмних паперів»

1 361 975

84. ТОВ «Формат»

1 325 258

85. ТОВ «Золотий Екватор»

1 234 200

86. ТОВ «ТД «УкрЕнергоІзолятор»

924 340

87. ТОВ «НВП «Синтез»

736 611

88. ПП «Залізничник»

593 409

89. ПрАТ «Івано-Франківський локомотиворемонтний завод»

512 160

10 419 357 600

 

Юрій Ніколов, «Наші Гроші»